1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Ще има седми реактор в АЕЦ "Козлодуй"

БГ Бизнес

Той ще се изгражда на пазарен принцип, без да е в тежест на държавата

Правителството официално каза „да” на предложението за строеж на седми блок в АЕЦ „Козлодуй”. Новината оповести финансовият министър Симеон Дянков. Той уточни, че новите мощности ще се проектират и изграждат на пазарен принцип - без държавни гаранции и без да се използват парите на данъкоплатците.

По думите на Дянков за реализирането на плана за седми реактор трябва да се създаде нова проектна компания. "Ако ще се създава проектна компания, тя ще може да взима заеми за финансирането на изграждането на реактора, но не може да има тежести върху държавния бюджет", обясни финансовият министър.

По предварителни прогнози монтажът на новите мощности в козлодуйската централа ще отнеме поне няколко години. Предложението дойде, след като кабинетът „Борисов” се отказа от проекта за АЕЦ „Белене”.

Плановете на правителството са да доплати първи реактор, който ще е окончателно готов през октомври. За реализацията му държавата ще трябва да даде още около 140 милиона евро.

По-рано днес правителството гласува мерки и за удължаване живота на пети и шести блок на атомната ни електроцентрала. Министрите приеха план за подготовка на проверка от Международната агенция по атомна енергия, която ще оцени експлоатационната безопасност на съществуващите мощности на АЕЦ "Козлодуй". Лицензът на 5-и блок изтича в края на 2017 година, а на 6-и блок - две години по-късно.

От 26 ноември до 13 декември комисия от експерти на МААЕ ще извърши оценката на безопасността на блоковете, както и аварийните планове и системите за оповестяване на бедствие при централата в Козлодуй.

Междувременно руските доставчици на оборудване за строежа на АЕЦ „Белене" започват да изчисляват загубите си от провала на проекта, които могат да надвишат 2 млрд. рубли. Ако София наистина купи само един реактор и не изплати останалите поръчки, ще се наложи „Росатом" да прехвърли оборудването към други атомни електроцентрали.

Споразумението за строителството на АЕЦ „Белене" беше подписано през 2008 г. Няколко години правителството на България бавеше началото на проекта, а през март 2012 г. реши да се откаже от него.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии