1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Повече туризъм, въпреки тероризма

БГ Бизнес

Прогнозите за юли, август и септември сочат ръст в посещенията на туристи от чужбина

По-малко са били туристите у нас за първите шест месеца на годината, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. Летните месеци обаче се очаква да бъдат силни, въпреки атентата в Бургас, коментират от бранша.

Данните показват спад в броя на туристите с 4,1 на сто. Но това е само до края на юни. Прогнозите са, че през юли, август и септември, когато у нас идват по традиция най-много туристи и тази година ще има ръст на посещенията на чужденци. Очаква се той да бъде също е около 4 на сто.

Колкото до това откъде можем да очакваме повече туристи това лято - данните сочат, че на пазари като Русия, Германия, Словакия, Полша и Румъния ще имаме по-добри резултати, отколкото през изминалата година. За сметка на това обаче прогнозите са за рязък спад при посещенията на гръцки туристи у нас.

Досега експертите винаги са отчитали като недостатък на българския туризъм фактът, че по-често привличаме по-бедни туристи. Сега обаче този дефект се превръща в ефект. Защото именно туристите, които разполагат с по-малко средства, не са страхливи и не променят плановете си за почивка заради инциденти. Това е една от причините, която подсказва, че атентатът няма да провали летния сезон.

„Атентатът няма да се отрази на параметъра брой туристи,” смята Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. „Не се е случвало в други държави - можем да загубим 5-10 хил. туристи, но съотнесени към милион и половина, които очакваме, това не е сериозен спад.”

Прогнозите показват, че юли и август ще бъдат най-силните месеци. Много туристи се очакват и през септември, особено ако температурите останат високи. Туроператорите потвърждават тези прогнози, като не отчитат спад на резервациите след инцидента в Бургас.

„Най-много запитвания имаме от Франция и Русия, французите търсят море с обиколни маршрути, докато руснаците само почивка на морето,” отбелязва Калоян Стоянов, мениджър в туристическа агенция

И въпреки прогнозите за добри летни месеци експертите смятат, че спадът в посещенията на туристите от началото на годината, няма да бъде компенсиран изцяло от по-силните летни месеци. Отливът според анализите се дължи от една страна на студената зима, която блокира пътищата не само у нас. А от друга на по-малкото посещения през май и април на гости от съседни държави. Очакванията са, че като цяло тази година за туризма ще бъде по-слаба от миналата.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии