1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Повече приходи в бюджета от митниците и НАП

БГ Бизнес

Задачата ни е да изсветлим една трета от сивата икономика, заяви премиерът Борисов

Мерките, приложени само в НАП и Митниците, са допринесли до 10,8 на сто номинално увеличение на приходите към 18 юни спрямо същия период на миналата година, съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на кръгла маса "За икономика на светло", която се провежда в София с участието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министри.

Това е 1 млрд 109 млн лева повече приход за бюджета. Номиналното увеличение на приходите от осигурителни вноски за същия период е 12,2 на сто (119 млн лева), като най-висок е ръстът при здравното осигуряване - 13,5 на сто.

За първите пет месеца на тази година балансът е подобрен с над 2 млрд лева, като тенденцията се запазва въпреки голямата съпротива, заяви Горанов, цитиран от БТА.

Борисов: Задачата ни е да изсветлим една трета от сивата икономика

Задачата ни е да изсветлим една трета от дела на сивата икономика от това, което е в момента, а защо не и да се доближим до 12-те процента на развитите държави, заяви премиерът Бойко Борисов. Той изрази убеденост, че това ще бъде направено, както и оптимизъм заради постигнатите резултати до този момент.

1,1 млрд лв. миналата година са отишли в ръцете на контрабандистите. Тези хора са срещу нас. Тези пари развращават системата, аргументира се Борисов. Той посочи, че със събраните повече приходи тази година кабинетът си е позволил да даде на пенсионерите, за магистрали и за общините да си довършат проектите.

Политическата ни воля е толкова силна, че всички след нас трябва да се съобразяват, заяви Борисов. По думите му корупцията и контрабандата са едно и също, защото осигуряват лесни пари.

Правителството не определя цената на тока

Правителството със сигурност носи цялата отговорност за цялата власт, но не то определя цената на тока. Ако в КЕВР по рефлексия от миналото смятат, че могат да се явяват едни случайни наблюдатели, този път концепцията на съставяне на държавния регулатор и избирането му от НС има за цел това да бъде предотвратено. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС, във връзка с темата за увеличаването на цената на тока.

"Мога да коментирам, че ако има някой, който да знае къде има резерви в енергетиката, това е КЕВР, която постоянно наблюдава надзорни отчети и това й е работата", обясни Горанов.

Горанов увери, че няма никакви причини да търсим връзка между случващото се в Гърция и у нас. "За мен гръцката тема е по-скоро наблюдение на това как неблагоразумни политики помагат да поставят на колене прекрасна страна с уникална природа", каза още финансовият министър.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии