1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Поскъпването на тока може да бъде отложено с месец

БГ Бизнес

Утре извънредно се събира парламентарната комисия, която следи за работата на КЕВР

Енергийният регулатор е на път да отложи поскъпването на тока за бита и бизнеса. С колко време ще стане ясно в петък. Предстоят и спешни законодателни промени, с които да се избегне увеличението. Синдикатите заплашиха с протести, ако започнат съкращения в държавната енергетика.

И вълкът сит и агнето цяло - такова изглежда е намерението на правителството за цената. Целта е цената на тока да не скочи с до 20 на сто нито за най-големите, нито за по-малките производства, като те бъдат освободени от тежестта на добавките за зелена енергия.

При сегашната ситуация обаче това означавала или 17% по-скъп ток за бита, или още по-голяма дупка в НЕК.

За да ревизира разчетите си, регулаторът върна топката в държавата – правителството и парламентът трябва да начертаят мерките, които да осигурят резерви в системата. По темата днес имаше совалки и в парламента.

Поскъпване на продукцията или съкращаване на места

Фабриките на фирма-производител на детски обувки дават работа на 200 души. Дори да има отстъпки в цената на тока и за по-малките предприятия, те няма да попаднат в обхвата на облекченията. Годишното им потребление е далеч под 2 гигавата. Евентуалният скок в цената ще вдигне разходите им с 8000 лева на година.

„Това е една заплата годишно на един служител, т.е. или трябва да вдигнем цената на продукцията, или да намалим едно работно място. Ние веднъж ще плащаме тук в производството и втори път в магазините, където продаваме”, обяснява управителят Иван Колев.

Регулаторът обаче е категоричен – промяна в разчетите за цената на тока може да има, само ако държавата намери резерви.

„Нарушаването му ще доведе или до утежняване на ситуацията в НЕК или до повишаване цената на електроенергията за битовите потребители”, заяви Иван Иванов.

Протести и при съкръщения в енергетиката

При една от мерките държавата предвижда свиване на административните разходи в енергетиката с 10% за всяка от следващите три години. Федерацията на енергетиците към КНСБ обаче заплаши с протести, ако се стигне до съкращения.

„Едни легенди се разказват там, че големи заплати се получават в БЕХ и видиш ли 250 милиона лева можело да се спестят от тях. Обезателно ще има протести, ще има съпротива и още повече – ефектът ще бъде минимален”, коментира Георги Петров от Национална федерация на енергетиците към КНСБ.

Решението за новите цени на тока най-вероятно ще бъде отложено с месец, а съкращения на служители няма да има, увери енергийният министър. „Административни разходи означава разходи за командировки, поддръжки на коли”, коментира Теменужка Петкова.

КНСБ искат цялостна реформа и освобождаване на НЕК от скъпия ток. Предлагат договорите с американските централи да се прехвърлят към нов държавен фонд.

Утре извънредно се събира парламентарната комисия, която следи за работата на КЕВР. Законотворците ще търсят решение за избягване на ценовия скок. В сряда парламентът ще изслуша и ръководството на регулатора. БСП се разграничиха от случващото се и го нарекоха театър.

А шефът на енергийния регулатор коментира, че е огорчен от политическия натиск върху комисията от последните дни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии