1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Поскъпването на тока е спасение, обяви вицепремиерът

БГ Бизнес

Според нея терминът поскъпване на тока не е съвсем правилен

Терминът поскъпване на тока не е съвсем правилен, защото става въпрос за спасение и за възстановяване на някакви нормални цени след изкуственото понижаване на цената на тока и след политическия натиск върху регулатора за задържане на цената надолу. Това заяви служебният вицепремиер Екатерина Захариева пред журналисти преди откриването на конференция за Устойчиво развитие на строителния сектор.

Захариева подчерта, че в никакъв случай хората не трябва да плащат за скъпите проекти, за които всички знаят – "Белене", „Цанков камък”, които са платени от бюджета на НЕК.

"И в тази актуализация на цената в никакъв случай не се включва покриването на тези стари задължения. Това просто е малка част от разликата между това, което НЕК изкупува и е задължен да изкупува по договори и това, което всъщност регулаторът му е определил да продава на потребителите", каза тя.

Вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране заяви, че се надявам с актуализацията на бюджета да бъдат осигурени средства за най-неотложните дейности.

„Готви се актуализация на бюджета и няма как без това, липсват и пари за зимно поддържане на пътищата. Трябва да бъдат закърпени най-големите дупки, трябва да сме готови”, каза Захариева.

На въпрос колко средства ще се отделят за ремонти след наводненията, тя отговори: „Все още се прави оценка, но имаше и паднали мостове. Те се финансират от Фонда за бедствията. Агенцията кандидатства всеки път тогава, когато има такива съоръжения, които са разрушени. Постоянно се правят оценки и се внасят в самия фонд. Не мога да кажа точна цифра към момента”, добави тя.

Без пари за пътната агенция

„Бюджетът на пътната агенция вече е на минус. В първото шестмесечие беше изразходван 88% от бюджета на агенцията, след което Народното събрание с актуализация на Закона за бюджета намали още веднъж бюджетите на всички ведомства, което постави наистина пред риск изпълнението на важни инфраструктурни проекти”, коментира тя.

„Поради липса на финансиране спряхме виадуктите, дължим за изпълнението им още около 4 млн. лева, отбеляза вицепремиерът. По тази причина тази година няма да започне и ремонтът на 33 км от магистрала "Тракия", които са в много лошо състояние. Все още се оценяват необходимите средства за възстановяване на щетите от наводненията, при които имаше и паднали мостове, отбеляза Захариева.

Вицепремиерът изрази надежда останалите 9 км от магистрала "Марица" до границата да бъдат готови до пролетта на следващата година, където дължимите средства са около 7 млн. лева. АПИ разговаря интензивно с гръцкия инвеститор на отсечката от магистрала "Струма" от Сандански до границата, като на 30 септември Захариева ще направи проверка на изпълнението.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии