1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Поправката "Южен поток" запушвала правен вакуум

БГ Бизнес

Т.Трайков: "Газпром" знаят, че у нас има депутати, които могат да променят закона в тяхна изгода

С промените в Закона за енергетиката, които изключиха част от трасето на газпровода „Южен поток” от европейското право, се запълва правен вакуум и ясно се регламентира къде започват отговорностите на нашата страна. Това заяви депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков в студиото на „Лице в лице”.

Той и бившият енергиен министър Трайчо Трайков спориха на енергийна тема, след като по съдебен път Реформаторският блок стигна до списък от свързани с „Южен поток” документи на икономическото министерство, сред които е и становище по предложени от „Южен поток – транспорт” (компания с 50% участие на „Газпром”) промени в Закона за енергетиката. Това даде основание на дясното обединение да обвини управляващите, че са обслужили руския интерес по проекта.

След като подчерта, че чуждата компания не е писала законови текстове у нас, Таско Ерменков обясни, че до момента България не е изграждала системи за свързване с морски тръбопроводи, а в същото време Третият либерализационен пакет и европейската газова директива имат юрисдикция не в цялото Черно море, а само на българска територия. Затова той и колегите му променили закона, за да е ясно откъде започва да действа европейското законодателство.

„Българската територия започва на 22 километра от брега навътре, което означава, че ако имаше техническа възможност, приемната компресорна станция, трябваше да я сложим на 2000 метра на дъното на морето и оттам навътре да действа европейското законодателство”, обясни Ерменков.

Той допълни, че не става въпрос за прецедент – Италия и Испания действали по същия начин за поне три газопровода под Средиземно море.

Трайчо Трайков запита защо в аналогична ситуация „Газпром” е склонил на частично изключване от европейските правила на газопровода „Северен поток”.

Според него в случая руският газов монополист не иска да признае законодателството на ЕС и знае, че у нас има депутати, които биха променили законодателството по удобен за компанията начин.

Таско Ерменков демонстрира увереност, че започнатата от ДАНС и МВР проверка на документите няма да открие нарушения и заяви, че Европейската комисия в момента работи по донос.

Депутатът даже поиска ресорният комисар Гюнтер Йотингер да го покани, за да му обясни "на немски език" ситуацията със законовите промени у нас.

И какво ще ни донесе?

Двамата експерти влязоха в спор и по друга тема – какви финансови ползи ще донесе „Южен поток” на България и кога ще се случи това.

Трайчо Трайков посочи, че според протокола, подписан от Пламен Орешарски и Алексей Милер, „Южен поток – България” може да дава достъп на други компании до газопреносната инфраструктура, но не е задължена.

В същото време, по думите му, записка от ноември 2012 г. показва, че целият руски газ, минаващ през територията на нашата страна, ще бъде през „Южен поток”. Това означава, че старото трасе от 93 километра, което носи по 50 млн. годишно от транзитни такси, „пресъхва”.

„Докладната записка и окончателното решение са две различни неща”, отвърна Ерменков. По думите му с „Южен поток” страната ни постига диверсификация на трасетата. На въпрос дали по този начин „прецакваме” Украйна, „червеният” депутат отвърна: „Мен ме е избирал българският народ и аз се грижа за интересите на българския народ като български депутат”.

Бившият икономически министър коментира, че се съмнява в печалбата от „Южен поток”, защото газопроводът не е единен проект, в който процент имат всички страни (както е било с „Набуко”).

„Имаме морска тръба, която е 50% руска, 50% европейски компании; след това имаме българска тръба, която е 50% българска и 50% руска (...) Нашият интерес е от трасето на нашата територия да получаваме да получаваме най-много пари; „Газпром” иска да докарва възможно най-евтино газ до клиентите си в Централна Европа”, посочи той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии