1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Политическата криза ще ни струва 1,5 млрд. лв.

Финанси

При нестабилност администрацията събира значително по-малко данъци

Политическата криза в страната ще ни струва поне 1,5 млрд. лв. Изчислението направиха икономисти. По думите им при нестабилност администрацията събира значително по-малко данъци.

Съветът на експертите е, при гласуването на Бюджет 2017, разходите да бъдат свити максимално и да се отложат допълнителните плащания за отбрана и за издръжка на администрацията.

Според подготвяния в момента бюджет догодина всеки един от нас ще плати средно по 5100 лв. Най-много ще струва плащането на пенсии, помощи, и обезщетения - по 1723 лева. За да издържаме администрацията догодина ще дадем 303 лв., двойно повече отбрана.

Снимка: bTV

Това, че в бюджета за догодина отново се залага да се харчи повече отколкото се събира, е основната критика на икономистите. В комплект с политическата криза се оказва, че рисковете пред хазната са твърде големи, тъй като в такива периоди приходните агенции отпускат педала.

„Явно те не работят достатъчно добре когато няма политически натиск отгоре”, коментира Калоян Стоев от Института за пазарна икономика.

За да няма неприятни изненади, според Института за пазарна икономика е добре да се отложат допълнителните 800 млн. лв. разходи за отбрана. „В крайна сметка това са дългосрочни разходи. Трябва добре да се осмислят. Ако са били толкова спешни можеше да се направят и по-рано. При политическа нестабилност тези разходи може да се направят непрозрачно”, коментират експертите.

За Красимир Ангелов сумата, която ще ни струва Бюджет 2017, е изненада. От 20 години той продава книги и пресмята, че има много българи, които всъщност не дават и лев на хазната. „Хора, които живеят с под сто лева какви данъци да плащат. Какво могат да направят за тая държава”, пита се той.

Вече може и точно да пресметнете какво давате на държавата, не само като преки данъци, а и като ДДС и акцизи.

На сайта kolkodavam.bg може да заредите месечния си доход. В случая 1200 лева например. Веднага се правят сметки колко данъци плащате вие и работодателя. После ако пушим по кутия на ден излиза, че даваме още 121 лева данъци на месец. Като заредим и колата да речем с 60 литра бензин/месечно даваме допълнително под формата на ДДС и акцизи над 60 лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии