1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

По закон БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, обяви Иво Прокопиев

Финанси

По думите не е работа на политиците да обявяват несъстоятелност

Незаконно е БНБ да остави лиценза на КТБ. Според закона централната банка е длъжна да обяви несъстоятелност, дори дупката да беше 4 лв. Това обяви в предаването „Лице в лице” бизнесменът и издател Иво Прокопиев.

„Има две хипотези за отнемане на лиценза. Първата е при нарушение на банковото законодателство и регулации”, обясни той и допълни, че втората е при установени загуби, както е в случая с КТБ. Според него е имало забавяне с решението на БНБ, защото от централната банка са искали да имат одиторските доклади и след това да действат по закон.

„Политиците нямат общо с отнемането на лиценза”, подчерта бизнесменът, отбелязвайки, че смисълът на БНБ е да има кой да реагира точно в ситуации като тази. „Работа на БНБ е да отнеме лиценза”, повтори той.

По думите му ако се говори за някакво спасяване, то е само на марката, но и тя по думите му носи отрицателния смисъл на задкулисието. „Това е най-голямата кражба в историята, която се равнява на 5% от БВП”, каза той.

„През цялото време съм твърдял едно и също нещо, че банката е грубо източена и приказките за спасяването само удължават агонията”, подчерта Прокопиев. Според него докладът е констатирал, че няма банка и няма какво да се спасява. „Все едно да спасяваме кораб от потъване, ако от неговия корпус липсват три четвърти”, допълни той.

По думите му наличните активи ще бъдат осребрени и няма да изчезнат, но трябва да се действа бързо.

Според него отговорността за случващото се с КТБ е на двата финансови регулатора, а само непряката отговорност е на всички политически сили, които са пазили банката. По думите му ако в регулаторите е имало достойни хора, които да подадат оставки, отказвайки да останат под натиск, можеше нещата да изглеждат по различен начин. „Регулаторите са тези, които трябва да спрат политиците, изкушени да изтеглят банка”, коментира той.

Прокопиев обясни, че нужните средства за гарантираните депозити могат да бъдат набрани, като Фондът за гарантиране на влогове емитира дълг. Това е фонд на търговските банки, няма нужда държавата да дава гаранции, отбеляза той. Тогава обаче всички банкови клиенти ще платят по някакъв начин заради по-скъпите услуги.

„Няма основание за банкова паника. Не мога да си представя друга банка да имат подобен баланс. Това че БНБ постъпва открито, директно и често е началото на банковия катарзис”, каза той. И допълни, че членството в банковия съюз на ЕС е единствената гаранция за българските банки, като изказа разочарование, че служебното правителство не е задействало процедурата.

Вижте целия разговор във видеото!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии