1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

По-високи пенсии, но само за най-бедните пенсионери (ОБЗОР)

БГ Бизнес

40% от пенсионерите ще получават минималния размер на пенсията

Договорката между ГЕРБ и Патриотите е за увеличение само на минималната пенсия. Това заяви пред bTV бившият финансов министър Владислав Горанов. Парите на останалите възрастни хора няма да се вдигнат пропорционално.

Горанов потвърди, че с Обединените патриоти са се договорили минималната пенсия, която сега е 161 лева, да стане 180 през юли, а през октомври - 200 лева. Като уточни, че нейното увеличение няма да доведе до същото увеличение на останалите пенсии.

Снимка: bTV

Готвеното вдигане само на минималната пенсия ще доведе до там, че 40% от пенсионерите ще бъдат с минималния размер, без значение кой какъв принос има към осигурителната система - т.е. какъв стаж е имал и какви вноски е правил. Това, според експертите, е несправедливо и ще доведе до още по-голямо недоверие на хората в системата и до отлив на осигуровки.

Снимка: bTV

Снежана Младенова е на 71 г. и пенсията й е малко над 200 лв. Продава дрехи, за да свързва двата края. Твърди, че с колкото се увеличи минималната пенсия, с толкова трябва да се увеличат и останалите. Иначе минималната ще стане почти колкото нейната. „Нали виждате какво се получава - в предизборните кампании казват 300 лв, 500 лв, 1500 лв, а като минат изборите казват - няма пари".

За да се вдигнат всички пенсии еднакво, трябва да се осигурят  допълнително около 1,8 млрд лв. годишно. Увеличение само на минималната ще изисква 100 млн. допълнително за тази година и по 280 млн. за следващите.

Снимка: bTV

"Да, има слабости в едно такова решение, тъй като създава увеличение само на част от пенсионерите, но това беше приоритета, който успяхме да постигнем с обединените патриоти , за да имаме едно стабилно правителство", посочи Владислав Горанов.

Експертите твърдят, че подобно вмешателство в осигурителната система е опасно. Нарушава основните й принципи - равнопоставеност, солидарност и автономност. Григор Димитров, от БСК, заяви, че не може с едно решение, и то едва ли не от това зависи правителството, да се влезе в осигурителната система и да се нарушат тези принципи.

Увеличение на минималната пенсия ще доведе още до увеличение на най-малките пенсии за инвалидност и на наследствените, тъй като те зависят от нея.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии