1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

По-скъп ток от април, ако спешните мерки на държавата не проработят

БГ Бизнес

Увеличението с около 10% от 2014 г. пък вече се вижда в сметките за декември

По-скъп ток ще потребяват българите от април, ако спешните мерки на държавата не дадат резултат до края на март. Увеличението с около 10% от 2014 г. пък вече се вижда в сметките за декември, и то без да включва празничните дни.

С близо 10 лева по-високи са средните сметки през декември за абонатите на енергото в Южна България. В тези фактури все още не е отразено празничното потребление на ток - те ще излязат в края на януари.

Дори при еднаква консумация за абонатите в Западна България сметките ще са по-високи, заради по-скъпия ток, предупреждават от ЧЕЗ.

„При една и съща консумация би довело до увеличаване на сметката с 12% - 13%, ако някой е посрещал гости или е стоял вкъщи, тогава неминумеемо ще е ползвал повече топлинна енергия. Повече от 40% от домакинствата се отопляват на ток, може да се очакват по-високи сметки”, обясни Димчо Станев от отдела за обслужване на клиенти в ЧЕЗ.

Михаил и Добрина Тодорови стоят у дома през зимата. Заради студа не рискували с пътуване до Гърция при дъщеря им за празниците. Отопляват се с дърва и въглища и сметките за ток не са големи.

„Не сме включвали нищо допълнително”, обяснява Михаил и допълва, че досега не са стигали 50 лв.

Не се и притесняват от евентуално поскъпване на тока, поне що се отнася до месечните им сметки. Опасяват се обаче, че търговците спекулират с поскъпването на тока и вдигат цените. А за да се избегне поредното увеличение още през април, енергийното министерство е подготвило план за стабилизиране на сектора.

„Предстои съвместна работа – да предприемем всички действия преди да пристъпим към промяна в цените. Промяната в цените ще зависи от тези действия”, заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

Засега обаче мерките те са тайна, тъй като били на работно ниво и не е ясно кои реално ще се приложат.

Една от мерките за овладяване на цената на тока е предоговарянето на дългосрочните договори за по-скъпия ток от американските топло електрически централи. Подобни разговори се афишират вече втора година - засега без резултат.

Този път срокът е края на февруари. За пореден път ще се търсят и механизми за регулиране на ВЕИ- тата, но този път законни.

Крайният срок за реформите изтича на 31 март. В противен случай токът отново ще поскъпне, като е рано да се каже какъв ще е размерът му.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии