1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

По-малко възможности за фирмите, наемащи хора с увреждания, да печелят обществени поръчки с приоритет

БГ Бизнес

Списъкът е орязан и публикуван за обществено обсъждане

Държавата орязва възможностите на фирмите за хора с увреждания - да печелят обществени поръчки. Броят на стоките и услугите, за които те печелят с приоритет пред останалите, е драстично намален.

В специален списък правителството посочва за кои стоки и услуги обществените поръчки се пазят за специализираните предприятията и кооперации на и за хора с увреждания.

Списъкът е орязан и публикуван за обществено обсъждане.

Извадени от него са например производството на различни видове обувки, на конфитюри, консерви, боядисване на сгради. Неправителствените организации са категорични, че това поставя под въпрос съществуването на не малка част от фирмите, съответно на работните места на хората с увреждания в тях.

В обувното производство на тази фирма работят хора с увреден слух. Сред тях е Екатерина. От 30 години се занимава с това. Притеснена е, че от списъка е извадено производството на обувни изделия. „Други фирми не искам  и не мога да работя в тях, там са други условията на работа", посочва Екатерина Димитриеивна.

Когато обществената поръчка е за стоки и услуги от списъка, се посочва, че тя е предназначена за изпълнение от специализираните предприятия или кооперации на хората с увреждания. Само ако такива не се явят или не отговарят на условията, се провежда сред останалите.

Ако това "запазване" на поръчките за част от обувните изделия отпадне, работата в този цех ще намалее драстично, твърди управителят. „Ще бъда принуден да ги съкратя, нямам друга възможност", заяви управителят на фирмата Дойчин Загорски.

До същото най-вероятно ще прибегне и собственикът на това специализирано предприятие. Една от дейностите му е уеб дизайн - също извадена от списъка.

Снимка: bTV

„Тези хора, повярвайте, не искат да живеят на социални помощи, те искат наистина да се внедрят в това общество и със своя труд да изкарат прехраната си”, посочва Георги Филипов, собственик на фирмата.

От социалното министерство се аргументират с анализ на фирмите. От всички 370, едва 104 отговарят на изискванията на закона - да са регистрирани поне 3 години преди обявяването на поръчката и да могат да изпълнят 80% от обема й със собствени сили.

„Ние ги насочваме там, където традиционно са добри и където имат капацитетни възможности така че да бъдат защитени техните интереси", коментира Елеонора Пачеджиева, от социалното министерство.

От ведомството твърдят още, че така ще се ограничи фиктивното създаване на работни места за хора с увреждания с единствената цел - печелене на поръчки.

Общественото обсъждане на списъка е 14 дни, през които ще се разгледат възраженията и предложенията на засегнатите страни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии