1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

По-евтините цигари няма да поскъпват значително в следващите три години

БГ Бизнес

Целта е да не се насърчава контрабандата

Кабинетът днес прие промяна в начина на облагане на цигарите, като одобри поправки в Закона за акцизите и данъчните складове. С решението се променя структурата на акциза за цигарите, така че по-евтините да поскъпват с по-бавни темпове, а по-скъпите - с по-бързи.

България има срок до 1 януари 2018 г. за достигане минималните акцизни ставки за ЕС. Съобразено с това, в законопроекта се предлага специфичният акциз да бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. Едновременно с това на няколко стъпки се изменя пропорционалният акциз: 38% от продажната цена за 2016 г., 40% от продажната цена за 2017 г. и 42% от продажната цена за 2018 г.

С тази промяна кабинетът очаква приходите в бюджета да не пострадат, докато най-евтините цигари да поскъпнат минимално. Очакваният максимален положителен ефект за бюджета за периода 2016-2018 г. е в размер на 119.323 млн. лв., ако потреблението се запази, каквото е сега.

Друга промяна цели цигарите от най-ниския ценови клас да не поскъпват значително през следващите три години, за да не се насърчава контрабандата. 

„Ниският и среден клас ще поскъпват с по-бавни темпове спрямо най-скъпите цигари, което се прави с идеята да бъдат защитени по-ниско доходните груби, второ – да премахнем стимулите за търговия с контрабанда”, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Ако Народното събрание одобри текстовете, както се предлагат, притежаването на над 40 ръчно свити цигари ще бъде забранено. Целта и на тази промяна е да се подобри контролът на митниците над контрабандата на тютюневи изделия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии