1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Плевнелиев направи поредна първа копка на „София Тех Парк”

БГ Бизнес

Този път заедно с министъра на икономиката Божидар Лукарски

Започва строителството на три нови сгради в научно-технологичния парк „София Тех Парк”. По този повод президентът Росен Плевнелиев направи поредна първа копка на мястото, този път с министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Първата копка беше за сградата „Колайдър Активити Център” - проект на първия частен инвеститор в технологичния парк - българската компания „Уолтопия”. Днес ще започне изграждането и на последните две сгради, които „София Тех Парк” изгражда - Иновационния форум и паркинг-сградата, съобщи изпълнителният директор на проекта Елица Панайотова.

На въпрос колко първи копки ще направи на този обект президентът отговори „колкото трябва”.

Той припомни, че „София Тех Парк” от началото има амбицията да бъде център на иновационната екосистема в България. Плевнелиев отбеляза, че фирмата, която днес започва строителство на своя сграда, продава в над 50 държави на четири континента.

„Често си задаваме въпроса: може ли България да е първа, а не в средата или дъното на ранг листата? Може ли България да създава места за американци, германци, а не те да създават дългоочакваните работни места?”, заяви в словото си президентът.

„Можем ли да растем не с 1%, а с 30%?”, запита той и отвърна, че отговорът е много прост – „можем и доказателството е „Уолтопия”. Те са най-успешни в своята сфера на планетата. Те забогатяха и станаха най-добрите в света”, подчерта Плевнелиев.

Министър Божидар Лукарски от своя страна изрази увереност, че инвестицията ще бъде пример и за други компании, които да реализират проектите си в „София Тех Парк”. Той посочи, че Министерството на икономиката реално е ангажирано с проблемите на българските предприятия и ще съсредоточи усилията си за подобряване на условията за правене на бизнес у нас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии