Пием по 76 литра бира годишно
Работи се по "дигитален подпис" на три български марки
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Бири
Снимка: bTV

В разгара на горещото лято празнуваме Деня на бирата. У нас консумацията на пиво се увеличава – българинът пие 76 литра бира годишно. Това показват данните на съюза на пивоварите. Само за година консумацията е нараснала с 2 литра на човек.

Според експертите по-голямото потребление се дължи на факта, че на пазара излизат нови продукти с различни вкусове, а най-големите любители на бирата се опитват да я приготвя в домашни условия.

Бири

Николай Илов вари бира в дома си. Рецептата му - вода, малц, хмел и мая. „Най-трудно е да се охлади сварената вече бира от 100 градуса до температура 20 градуса. Това охлаждане е добре за 20-30 минути да бъде направено”, обяснява той – иначе бирата може да придобие лош вкус. Готовото пиво се съхранява на тъмно в стъклено шише. Само в този материал тя не губи качествата си във времето.

„Чети етикета”: Каква бира пиемГолемите пивовари не смятат, че у нас качеството е по-ниско, отколкото на Запад

Тези, които не приготвят напитката сами предпочитат най-често да е в пластмасови или стъклени бутилки.„Българинът основно предпочита произведените в страната бири., а когато решава да експериментира и да опитва чужди марки, най-често това са чешки, немски бири, полски, австрийски”, посочва Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите.

Бири

Учените у нас разработват дигитален подпис на бирата. За да се сдобият с него с ядрено-магнитен резонанс проверяват химичния й състав. Така производителите могат да засекат отклонения от стандартите, които са заложили.

Пивоварният сектор налял 81 млн. лв. акцизи през 2016 г.Продажбите на бира се доближават до нивата от преди кризата

„Ако донесе нова проба и тя не отговаря тогава, ще знае в рамките на половин час, че тя не отговаря на стандартите и ще може да реагира по-бързичко и да си оправи нещата с производствения процес”, посочва гл.асистент Никола Бурджиев от Факултета по химия и фармация.

За сега се работи по дигиталния подпис на три марки бира.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре