1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Петкова: НЕК ще се опита да задържи цените на тока

БГ Бизнес

Това ще е прекият ефект от преподписаните договори с американските централи край Стара Загора

Националната електрическа компания (НЕК) ще се опита да задържи настоящите цени на тока. Това ще е прекият ефект от преподписаните договори с американските централи край Стара Загора, обясни в „Лице в лице” по bTV енергийният министър Теменужка Петкова, след като определи днешния ден като „важен” за българската енергетика.

Очаква се с това действие да бъдат спести на обществения доставчик около 1 милиард лева през следващите десет години. Намалението няма да влияе пряко на цената на електричеството, но ще се отрази пряко на дефицита на НЕК, който плащаме чрез цената на тока, обясни Петкова.

Тук тя отказа да коментира дали цената на тока ще се повиши или ще падне, като припомни, че това се решава Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Министърът разясни, че става въпрос за намаляване на цената за разполагаемост, която НЕК плаща на двете американски централи, при положение че не работят, но са в готовност да произвеждат ток.

Срокът на договорите няма да се удължава, но в замяна НЕК ще трябва до края на юни да погаси дълговете си към двете централи, които са внушителната сума от 700 милиона лева.

По въпроса със седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, Петкова обясни, че с „Уестингхаус” разговорите продължават, но очакват от тяхна страна да влязат в ролята на стратегически инвеститор: „Никой не се е отказал от седми блок, но трябва да се научим да анализираме и да избираме най-икономически изгодните проекти”.

На исканията на Реформаторския блок – всеки министър, принципал на държавни предприятия с пари в КТБ, да даде подробна информация, Петкова заяви, че ще бъде предоставена информация, която няма да наруши закона. По думите ѝ около 150 млн. лв. са били държани в банката от енергийните дружества – най-много „Булгартрансгаз”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии