1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Печалбата на ЧЕЗ се свила наполовина през последното тримесечие на 2013 г.

БГ Бизнес

Чешкият енергиен концерн отчита спад заради намаляване на цените на електроенергията на едро и икономическата стагнация в Европа

Печалбата на чешкия енергиен концерн ЧЕЗ (CEZ) за последното тримесечие на миналата година е спаднала с 49% заради спада на цените на електроенергията и заради отписването на стойността на активи, предаде БТА, цитирайки съобщение на агенция „Блумбърг”.

Чистата печалта е намаляла до 3,5 млрд. крони (175 млн. долара) спрямо 6,9 млн. крони предходната година, уточни в четвъртък на сайта си компанията, чиято централа е в Прага.

Основната причина на спада на годишна основа е значителното намаляване на цените на електроенергията на едро, предизвикано от голямата подкрепа за възобновяемите енергийни източници, както и икономическата стагнация в Европа, посочва главният изпълнителен директор на компанията Даниел Бенеш.

За тази година ЧЕЗ прогнозира печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация от 70,5 млрд. крони и чиста печалба от около 27,5 млрд. крони, уточни компанията.

Приходите през четвъртото тримесечие са нараснали с 5% до 55,4 млрд. крони. Разходите за обезценяване на активите за цялата година са достигнали 36,6 млрд. крони през 2013 г., тъй като компанията преразгледа стойността на ТЕЦ „Почеради", дейностите си в България и вятърния парк с мощност 600 мегавата в Румъния, която намали подкрепата за възобновяемата енергия през юли.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии