Първата данъчна декларация за годината е подадена на 1 януари в 00:40 ч.
Данъкоплатците срещнаха трудности с работата с приходната агенция
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
НАП
Снимка: БГНЕС

Първата данъчна декларация за тази година е подадена онлайн - 20 минути след полунощ на 1 януари. Стартът на кампанията обаче съвпадна със счетоводното приключване на 2016 г. за данъчните и в резултат приходната агенция временно спря да издава персонални кодове за подаване на декларации онлайн.

Забавяне има и в някои услуги на гише.

Започва данъчната кампанияКрайният срок за подаване на декларации е 2 май

В първия работен ден на 2017 г. на гишетата на данъчните най-често идваха, хора, които искат да си внесат здравните си осигуровки. Или да платят стара глоба - като Мая. На нея са й казали да изчака, но имало вариант и да не стане.

За Мая чакането приключи след 20 мин. Хората, които обаче искат да подадат данъчната си декларация по интернет, но нямат персонален код - ще трябва да изчакат до следващата седмица, за да го получат. Именно онлайн декларирането до 31 март дава възможност на данъкоплатците да спестят 5% от данъка си.

Дори и в първия ден от кампанията, ако подадем декларация на хартия - отстъпка няма да има. Най-активни в декларирането на доходи днес бяха рентиерите.

„Може би над 60% от всяка подадена декларация днес е от хора, които са отдавали имотите си под наем”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Санкцията за недекларирани доходи в срок е до 500 лв. Той изтича на 2 май, също както и срокът за плащане на данъка.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре