1 USD
1.80361 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,277.9

Първа стъпка към план за оздравяване на КТБ

БГ Бизнес
 

Оманският фонд е поискал достъп до непублична информация за състоянието на банката

Официално - първа стъпка към план за оздравяване на КТБ. Финансов консултант, представляващ Фонда на Оман, други акционери и потенциални инвеститори е поискал достъп до непублична информация за състоянието на КТБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на банката.

В съобщението на БНБ се казва, че Консултантът е поискал да преговаря с централната банка и правителството за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз. Писмото не съдържа конкретни финансови ангажименти.

Още в края на август вторият по големина акционер декларира готовност за подкрепа, но само след като стане ясно колко точно е дупката в КТБ и само при "адекватна държавна помощ" за трезора. Дали евентуалният план за оздравяване на КТБ е реалистичен ще се решава от БНБ.

До днес банковия надзор трябваше да поиска удължаване на специалния надзор над КТБ. От централната банка не уточниха дали такова предложение е направено. Досега мажоритарният собственик Цветан Василев е заявил само принципни намерения.

От думите на финансовия министър стана ясно, че възможността за държавна подкрепа за банката, каквато беше оказана за друг трезор в края на юни, не е изключена и за КТБ.

Ако постъпи план за оздравяване на банката, решението дали е реалистичен зависи от БНБ в следващите седмици.

„Ние тези планове ще ги гледаме от гледна точка на това до каква степен мерките, които биха се предложили биха били допустими за евентуални държавни помощи, което се комуникира с ЕК и дали се налага подкрепа на държавата в осигуряване на ликвидност или друго, но до момента, какво и да ви кажа това са само хипотези”, посочи Порожанов.

От държавното обвинение отказаха коментар. По-рано днес от прокуратурата посочиха, че е от компетенцията на сръбските власти да екстрадират Цветан Василев, ако се намира на тяхна територия. Премиерът Близнашки призова банкера да се върне у нас.

В петък, софийския градски съд ще заседава по обжалваната мярка за неотклонение на Цветан Василев „Задържане под стража за 72 часа”.

Междувременно, трезорът остава затворен за вложителите си, сред които са съдилища и общини. Продължават и протестите на граждани, които искат достъп до своите сметки.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии