1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Парното поевтинява от 1 април с между 6 и 13,5%

БГ Бизнес

За София намалението ще е с 10%

Парното поевтинява от 1 април с между 6 и 13,5% за различните топлофикационни дружества. Това стана ясно след открито обсъждане на цените от енергийния регулатор.

За София намалението ще е с 10%. Най-голямо ще е намалението в Пловдив, а най-малко в Плевен.

Топлофикациите се притесняват, че няма да реализарат заложените продажби и това ще влоши финансовото им състояние.

В София има 360 хиляди абонати на топлофикация. Сметките им би следвало да намалеят още с получаването на фактурата за месец април.

Фирмите за дялово разпределение обясниха, че в момента 160 хиляди от клиентите им са с дистанционни уреди, които пазят информация по месеци и може точно да сметне разходът дори в края на годината.

Сметките на останалите абонати и фактурите за топла вода ще се коригират с формула в методиката на енергийното ведомство. Засега потребителите посрещат с умерена радост новината.

А експертите са убедени, че цената на природния газ ще продължи да пада до края на годината.

„В периода от 9 месеца ще имаме плавно намаление след септември и в началото на годината ще имаме плавен ръст”, смята експертът от Български енергиен и минен форум Христо Казанджиев.

Тенденцията в поевтиняването на газа е трайна, но ще се влияе от курса на долара. Ако той поскъпва, поевтиняването няма да е толкова осезателно.

Окончателното обсъждане на по-ниските цени за парно ще стане на закрито заседание на Комисията за енергийно регулиране на 30 март.

Междувременно престои да бъде избрано ново ръководство на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Бившият депутат от ДСБ и енергиен експерт – Иван Иванов, е предложението на Реформаторския блок за председател. Днес беше последният срок за номинациите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии