Парламентът обсъжда Бюджет 2017
Гласуването на държавните пари ще бъде тест има ли ново управляващо мнозинство
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Бюджет, комисия
Снимка: БГНЕС

Народното събрание започва обсъжданията по бюджет 2017 г.

Въпреки кабинетът в оставка се чуха заявки за прекрояване на най-важният закон за догодина. Политическите трусове дадоха възможност на представителите от различни сили да обявят собствени виждания за бюджета за догодина.

Първоначално от БСП заявиха, че плоския 10% данък, с който се облагат доходите в България, трябва да отпадне и да се замени с прогресивен. Иначе казано колкото по-висока е заплатата толкова и по-висок да е процента на данъка. Така минималната заплата ще е без данъци. Хората със средни доходи ще плащат по-малко на държавата, но данъците на взимащите над 1000 лв. ще скочат драстично. Последно от левицата обявиха, че са склонни да оттеглят идеята си засега.

Патриотичният фронт пък настояват за минимална пенсия от 300 лв. при 160 в момента.

Владислав Горанов: Бюджетът е смислен и ще осигури функционирането на държаватаИскането на Патриотичния фронт за 300 лв. минимална пенсия е нереалистично

Изчисленията на финансовото министерство показват, че тези две мерки ще струват на държавата около 3 млрд. лв., които не е ясно откъде ще дойдат. Полицаи заплашиха с протести и настояват за повече пари за МВР, а учени вече няколко пъти излизаха на улицата със същите искания.

Бюджет 2017 мина през бюджетната комисия на първо четенеБивш и настоящ финансови министри в спор дали сметките за догодина не са изначално сгрешени

Гласуването на Бюджет 2017 ще е своеобразен тест кой с кого и как ще гласува. Ще стане ясно и формира ли се вече ново управляващо мнозинство.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре