1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

"Овергаз" не дължали и стотинка на руснаците

БГ Бизнес

ЕК е била уведомена за възможен срив на доставките седмица преди медийната истерия у нас

Станахме свидетели на преекспонирането на една обикновена ситуация във всекидневието на една газова компания. По този начин зам.-изпълнителният директор на „Овергаз” Светослав Иванов коментира в студиото на „Лице в лице” проблемите с доставките за дружеството в последните дни на 2015 г.

Преди дни премиерът Борисов съзря в ситуацията заговор с цел дестабилизация на страната и хвърли цялата вина върху компанията.

„Според мен за вина да се говори е меко казано рано, тъй като ние сме изпълнили всички наши отношения по договора с нашия доставчик на газ”, коментира днес Иванов.

По думите му „една машина” от медии е започнала да тиражира информации, че „Овергаз” е в неплатежоспособност и има огромни задължения към „Газпром”. „Ние нямаме и никога не сме имали и една стотинка неизплатено задължение с настъпил падеж”, категоричен беше той.

Иванов коментира и друга теза – че „Овергаз” има проблеми с доставките заради раздялата с руснаците в съвместното дружество „Овергаз инк”. По думите му в началото на 21-годишното партньорство с „Газпром”, газовият монополист целял чрез вертикална интеграция да стигне до крайния потребител, докато сега се изтегля от различни инвестиционни проекти и този у нас не е изключение.

Така на 2 декември била подписана пътна карта, която да урежда отношенията между акционерите в съвместното дружество. Не били обсъждани доставките, но в определени разговори било „подхвърлено като тема”, че може да има връзка между двете неща.

Така още на 3 декември било изпратено официално запитване към „Булгаргаз” дали може да осигури доставки за „Овергаз мрежи” след 31 декември с положителен отговор на 8 декември. Европейската комисия била информирана от българската фирма за възможния срив в доставките още на 23 декември – преди в медиите да се появят първите информации, че руснаците не са получавали заявки.

Светослав Иванов беше категоричен, че заявки са били направени още в края на ноември, като процедурата по договор не е изисквала от „Газпромекспорт” да потвърди получаването им. По думите му и друг път се е случвало доставчикът да не потвърди заявените количества, но преди края на почивните дни в Русия не може да се разбере със сигурност какво се е случило. Той подчерта, че размахваната от премиера Борисов справка от диспечерския център няма правна стойност.

По отношение на проверката, която КЕВР започва в „Овергаз”, Светослав Иванов заяви, че няма притеснения. На този етап регулаторът не е започнал конкретни действия, но ръководството на компанията вече го е уведомило за предприетите стъпки.

Последната подобна проверка е била от юни 2015 г., уточни той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии