1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

„Овергаз” може да остане без лиценз (ОБНОВЕНА)

БГ Бизнес
 

Енергийният регулатор започна извънредна проверка на фирмата

Комисията за енергийно и водно регулиране започна извънредна проверка на финансовото състояние на „Овергаз”.Тя е разпоредена от шефът на КЕВР Иван Иванов, съобщиха от комисията.

Целта е да се установи дали частната компания спазва лицензионните изисквания.

Въпросът за лиценза на „Овергаз” беше поставен от шефа на БЕХ Жаклен Коен още на 30 декември, когато стана ясно, че „Газпром” спира доставките за частната компания.

От компанията на Сашо Дончев тогава заявиха, че нямат просрочени задължения към нито една институция и заподозряха опит за "изземване на бизнеса им".

Според   държавните дружества обаче частната компания е забавила критично искането за помощ, което е застрашило доставките на газ за 55 хиляди домакинства и 3 хиляди фирми.

Дончев е информирал и европейската комисия по казуса. Писмото обаче е конфиденциално. Според публикации в медиите той е сезирал комисията за злоупотреба с господстващо положение от страна на „Газпром”.

В интервю за bTV премиерът Бойко Борисов нарече ситуацията с руските доставки на синьо гориво за битови потребители на „Овергаз” „наглост и конспирация”.

Борисов заподозря, че сега отново е можело 200 000 души да излязат на улиците. „Дали хората ще се сетят за „Овергаз” или за Бойко Борисов – кого ще напсуват? Със сигурност мене”, попита премиерът.

Вечерта от "Овергаз" съобщиха, че са превели на "Булгаргаз" цялата сума за синьо гориво за януари. От компанията на Сашо Дончев уточниха, че според подписания договор това е можело да стане на два транша - на 7 януари и на 15 януари 2016. Месечната цена е около 17 милиона и 500 хиляди лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии