1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Отсрочка по кредита за "гьола" в Белене

Финанси

Продължават сметките за дълга към руската страна обаче

С една година ще бъде удължен срокът за погасяване на заема, теглен от Националната електрическа компания (НЕК) за строежа на АЕЦ „Белене”. Новината сподели с журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Част от задълженията ще бъдат покрити с кредит от Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер 50-70 млн. евро. За погасяване на дълга ще бъдат използвани и свободни средства, с каквито разполагала НЕК.

Според постигната договорка с кредиторите, срокът за изплащане на останалата част от сумата ще бъде удължен с една година. Бордовете на НЕК и БЕХ вече са взели необходимите решения за изпълнението й в петък, каза още Добрев.

Продължават сметките по дълга за готовия реактор

По думите на енергийния министър, сумата, която НЕК дължи на руската страна все още се изчислява. Окомплектованият реактор, който трябваше да стане първи енергоблок в „Белене”, вероятно ще бъде монтиран като седми блок в АЕЦ „Козлодуй”. Според Добрев нещата отиват към създаване на проектна компания за реализиране на този вариант.

Преди време изпълнителният директор на „Росатом” Кирил Комаров заяви, че Русия ще изпълни всички свои задължения по строежа на АЕЦ „Белене” и очаква България да й плати по сключените по-рано договори. В сметките на Москва и София има известни разлики и експерти от двете страни се опитват да свият „ножицата”.

Според Делян Добрев сумата не е голяма, няма и краен срок за покриването на задълженията, затова той не очаква особени проблеми. След установяването на дължимото, то ще бъде изплатено в „нормален срок”, каза още министърът.

Евтин газ... когато когато "кимне" ДКЕВР

Потребителите все още не могат да усетят по-евтиния природен газ, въпреки че Русия смъкна цената на горивото, призна министър Добрев. Москва намали с 11% ставката за синьото гориво от 1 април.

Поевтиняването в крайната консумация обаче ще дойде, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определи новата цена, тогава ще стане по-евтино и за населението.

От масова електрификация към битова газификация

Най-голям процент от българите, в сравнение с останалите в ЕС, се отопляват с електроенергия, а това, според Добрев, е най-скъпият източник. Енергийният министър вижда причината в липса на алтернатива или недостиг на информация. Токът обаче ще поскъпва в следващите години по обективни причини и затова си заслужава да се мисли за битова газификация, добави Делян Добрев. Правителството си поставило за цел да газифицира 30% от домакинствата до 2020 г., сега техният дял е 3%.

Основна пречка е първоначалната инвестиция в размер на 5 000 – 6 000 лева. Затова в Международен фонд „Козлодуй” е заделен ресурс от 10 млн. евро, с който ще се дава безвъзмездна помощ на домакинствата за изграждане на инсталация. Сумата ще е фиксирана, единственото изискване ще е домакинството да представи три сметки, доказващи, че се отоплява на газ. От схемата ще се облагодетелстват около 8 хил. семейства, очакват в кабинета.

Делян Добрев добави, че в момента тече оценка и предстои старт на проекти за енергийна ефективност на обща стойност над 1,16 млрд. лева. По време на Четвъртия международен екологичен конгрес икономическият министър каза, че 700 млн. лева от тях са безвъзмездна помощ по оперативни програми и Международен фонд „Козлодуй”.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии