1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Отпада данъчното облекчение за млади семейства, които изплащат ипотечен кредит

БГ Бизнес

Това е записано в проект за изменение на Закона за облагане на доходите

Отпада данъчното облекчение за млади семейства, които изплащат ипотечен кредит. Това е записано в проект за изменение на Закона за облагане на доходите на физическите лица. В момента младите български семейства приспадат от сумата на годишните данъчни основи направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за купуване на жилище.

Финансовото министерство предлага това облекчение да отпадне. В мотивите е записано, че според Европейската комисия то създава преференциално третиране на местни за България лица.

Според практика на Съда на Европейския съюз всички данъчни облекчения във връзка с лични и семейни обстоятелства трябва да се полагат и на чужди граждани, които получават основна част от доходите си в страна-членка, различна от тази, в която живеят.

Освен това, според финансовото министерство, заради непосилните условия, твърде малко хора се възползват от облекчението, което го прави неефективно. Ако промените бъдат гласувани, ще влязат в сила от януари. С тях не се въвежда семейно подоходно облагане, каквито бяха очакванията.

От догодина се въвежда чувствително намаление на данъка за колите, които отговарят на европейските екостандарти. Логиката е да се стимулира подмяната на автопарка у нас, защото средната му възраст е 15 години.

Ако колите са с двигатели до 74 киловата (100 конски сили) и отговарят на екологичните категории "Евро 3" и "Евро 4" данъкът се намалява с 30%, а ако са категории "Евро 5" и "Евро 6" - с 50%. За автобусите и товарните коли също се предвижда по- нисък налог.

Планира се и отпадане на нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на коли като част от пакета мерки за намаляване на административната тежест. Днес правителството чу предложения за нови 88 промени. Сред тях- и по-лека процедура за издаване на винетки на хора с увреждания. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии