1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

ГЕРБ не се отказа от промяната в осигурителния модел

БГ Бизнес

След 1 януари до 31 март системата щяла да се надгради

От ГЕРБ решиха да не се отказат от промяната в осигурителния модел. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

От 1 януари 2015г. започващите работа ще трябва да посочат изрично 5% от вноската им за пенсия да отива в частен фонд. В противен случай осигуровките автоматично отиват в НОИ. Хората в заварено положение, родени след 1959 г., няма да бъдат задължени да потвърждават избора си на частен фонд, увери Горанов.

След 1 януари до 31 март системата ще се надгради, така че изборът да не е еднократен. Според Горанов технически това е възможно, въпреки че в НОИ няма лични партиди и вноските се разпределят между всички. Според Горанов кабинетът не е в риск от разпадане, въпреки че Реформаторският блок поиска реформата да се отложи. Предстои да видим как ще протече гласуването в зала.

Сериозна интрига се завъртя в петък около идеята за радикална реформа в пенсионната система. Президентът излезе с позиция, че не бива прибързано да се правят промени в осигурителния модел. В същото време на консултации в парламента с ГЕРБ от Реформаторския блок настояха промените в пенсионния модел да се отложат за март.

Подобен анонс направи депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

В последните дни идеята правителството да премахне задължителното осигуряване в частните фондове, които след време трябва да започнат да изплащат втора пенсия, бе на път да взриви коалицията, която крепи кабинета.

Преди ден председателят на ДСБ Радан Кънев предупреди ГЕРБ, че са тръгнали по "пътя за ада".

Днес Георги Първанов също критикува решението на ГЕРБ за пенсионните промени и обяви, че при многократно нарушаване на коалиционното споразумение АБВ ще напуснат управлението. Първанов видя в предлаганите промени за вноските в НОИ сближаване между ГЕРБ и ДПС, което върви с бързи темпове.

Междувременно около 100 души протестираха днес пред сградата на парламента с искане за оставката на финансовия министър Владислав Горанов. Причината са поправките, според които пенсионни осигуровки ще бъдат пренасочвани към НОИ. Демонстрантите носеха плакати с надписи "Горанов да си ходи" и скандираха "Мафия".

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии