1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

От 2 млрд. лева дългове на НЕК, 1,5 млрд. са за "Белене"

БГ Бизнес

Министърът призова за сдържаност по темата с огромния иск от страна на Русия

От 2 милиарда лева задължения на НЕК, 1,5 милиарда лева е плащането по АЕЦ „Белене”. Това каза икономическият министър Делян Добрев в парламента в отговор на въпрос за финансовото състояние на компанията.

Добрев призна, че НЕК има огромни дългове, а вината за това е на самата компания и на енергийния регулатор ДКЕВР. „Ако беше направена проектна компания за „Белене”, тя щеше да търси финансиране, а не да се прави НЕК заложник. Изплатените лихви по кредите за „Цанков камък” и втората централа са 213 млн. лева”, обясни още ресорният министър.

Той призова за сдържаност по темата с огромния иск на „Атомстройекспорт” като компенсации за АЕЦ „Белене”. „От 6 месеца българската страна е предприела изготвяне на юридическа защита за арбитраж по договора за „Белене”. Този иск е напълно неоснователен”, каза Делян Добрев в отговор на въпрос на синия депутат Мартин Димитров. Той от своя страна коментира, че „Русия е напълно наясно, че няма да получи 1 милиард евро, а целта е оказване на политически натиск и може би касае „Южен поток”.

Опозицията обаче заплаши с ценови скок на тока от догодина. Енергийния министър от правителството "Станишев" Румен Овчаров прогнозира, че скокът ще е с 20%.

"Много добре знаете, че 13% отиват за покриване на дълговете на НЕК, която е докарана до фалит. Догодина повишаването на тока ще бъде 20 на сто. Ако към това добавите и плащанията към „Росатом”, просто не ми се мисли какво ще се случи в средата на следващата година”, заяви Румен Овчаров.

„Току що заплашихте хората с 20% увеличение на тока догодина, това е най-малкото погрешно и лекомислено”, отвърна Делян Добрев.

Пред депутатите икономическият министър засегна и темата със скъпите горива, отхвърляйки възможността за „замразяване” на цените. Това според Добрев би имало само временен ефект. „Механизмът, който може да повлияе върху цените на горивата, е размерът на акцизите. България трябва да има по-гъвкава политика по отношение на акцизите”, подчерта политикът.

За пореден път той обясни, че горивата са скъпи предимно заради външни фактори. „Суровият петрол формира около 40% от стойността. Другата компонента за формиране на цената е доларът. За април и май изменението на цената на суровината е с 25%. Цената на бензина за периода се е понижила. Курса на долара за този период се е покачил”, допълни Добрев от парламентарната трибуна.

Той смята, че чрез промени в законодателството трябва да се даде възможност горивата да се съхраняват в складове в чужбина, което ще спести разходи за транспорт до България и ще спести разхода за наем на база в у нас.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии