1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

Орешарски с критики към търговските вериги - намекна за ДДС измами

БГ Бизнес

Освен това те не третирали еднакво местните производители и доставчици и външните вносители

Правителството с остри критики към някои от политиките на търговските вериги. Премиерът дори намекна за съмнения за отклоняване на ДДС. Това стана по време на среща на правителството с представители на бизнеса.

Търговските вериги не третират по еднакъв начин местните производители и доставчици и външните вносители. Упрекът дойде от страна на Пламен Орешарски в отговор на въпрос какви са плановете на кабинета за налагане на регулации в работата на търговските вериги.

„Трудно мога да си отговоря, например, защо големи, глобални вериги купуват вносни стоки през еднолични български търговци. Силно ми намирисва на отклоняване на ДДС. Ние ще бъдем безкомпромисни, дори когато веригата стои чиста отпред, но отзад има съмнителни личности, които внасят стоки от също големи компании”, заяви Орешарски.

„От 28 държави в ЕС само 8 нямат законодателства по отношение на нелоялни търговски практики. Защо търговските вериги в техните държави са се подчинили на тези закони, сега се противопоставят на всяка регулация”, добави и Даниела Бобева.

Вицепремиерът Бобева обяви, че предстои дискусия с веригите на проект на закон, който да въведе единен механизъм за лоялни търговски практики.

Или растеж, или провал

Пред бизнеса премиерът гарантира запазване на валутния борд, на 20% единна ставка ДДС , стабилна банкова система и ги призова да се въздържат от инвестиции в закъсали компании.

Ако не се постигне икономически растеж, ще се провалим, каза още министър-председателят с уточнението, че само реализирането на тъст в икономиката може да постигне по-висока социална ефективност и подобряване качеството на живот в страната.

„Аз и кабинетът нямаме нищо против сектора "услуги". Фокусирането само и единствено върху услугите обаче не създава устойчив растеж. Солидна макроикономическа среда и фискална консолидация е тема, по която България има постижения от края на миналия век – малко европейски страни могат да повторя същото”, подчерта премиерът.

По думите му друга такава тема е сигурната банкова система у нас, която може да се отличи от европейските, неиздържали изпитанието от 2008 година. „Някои от тях се нуждаят от капиталова адекватност. Ще продължим ниското равнище на прякото облагане. Ще продължим единна ставка на ДДС, диференцираните ставки имат много повече негативи, ще продължим развитието на физическата инфраструктура. Ще внесем нови нюанси в икономическата политика – по-ефективна регулативна политика от страна на държавата”, допълни Орешарски.

Той подчерта още, че в условия на либерална данъчна система, държавата няма достатъчно средства за подпомагане на частните инвестиции – „затова ще се постараем да скъсим дистанцията и да облекчим бизнеса”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии