1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Опашките пред КТБ започнаха по тъмно, няма голямо струпване

Финанси

Още преди 7 часа пред някои банкове клонове започнаха да се събират вложители в банката

Още преди 7 часа пред някои банкови клонове започнаха да се събират вложители на КТБ, които от шест месеца чакат да получат парите си. Към 7.30 ч. пред някои от банките, които ще разпределят гарантираните влогове имаше и малки опашки.

Според вложители в КТБ причина за струпването сутринта е липсата на доверие към банковата система, което е било предизвикано от действията на БНБ.

Пред централния офис на КТБ също имаше хора, които имаt проблеми с документите си. Хората се оплакват, че ги връщат от банките, тъй като искат документ-справка за личните им данни.

Те обясняват, че първоначално им е казано, че парите ще могат да си получат само срещу ЕГН, но в банките не са уважили това. Било им е казано да поискат от КТБ документ, който да удостовери, че даденото лице отговаря на ЕГН-то си.

„Имам нова лична карта. Когато съм депозирал парите съм бил със старите данни. Сега не им работи системата, а ако не ми актуализаират данните, не мога да си изтегля парите”, обяснява Михаил Пешков.

Още по абсурдна е ситуацията на Йорданка Начкова. Дъщеря ѝ от 4 години живее в Германия. Йорданка има нотариално заверено пълномощно от нея да я представлява пред всички институции и банки у нас.

„С това пълномощно сме внесли парите, сега обаче не можем с него да ги изтеглим. Фондът имал специален формуляр, но аз как да го заверя - тя трябва да се върне от Германия ли”, пита жената.

След час в КТб получава отговор че няма как да ѝ помогнат, препращат я към фонда за гарантиране на влоговете. Фактът, че може да търси парите си в следващите 5 години не е я успокоява.

„Тия5 години не са решение за нас. Те постоянно се променят правилата. Аз може да умра и няма да можем да ги вземем”, коментира жената. Така за това семейство и останалите на опашката достъпът до спестяванията в КТБ ще отнеме още време и неври.

Във Велико Търново към 8.30 ч. обстановката вече беше спокойна. Струпване е имало час преди да отворят банките, като заради лошото време служителите са пуснали чакащите във фоайетата. Подобна е обстановката в Разград, Русе, Габрово и Свищов, научи bTV.

В Бургас също нямаше особен наплив освен в една от банките, която обяви, че ще отвори по-рано, съобщи кореспондентът на bTV. Там хората бяха изнервени, след като дошли още в 4 часа.

Повечето от хората са пенсионери, като към 8.30 ч. в банката имаше още към 30-40 човека. Много от тях са обяснили, че няма да бързат да теглят парите си в брой.

От 8 часа пред всички банкови клонове в Бургас дежурят полицаи, включително цивилни, за да попречат на евентуални кражби.

От днес в банковата система на България ще се завъртят още 3,7 млрд. лв. - това са гарантираните от държавата пари в КТБ.

Девет банки ще разпределят парите в общо около 1500 банкови офиси.

Създадена е специална организация за първия ден - допълнителни служители ще посрещат клиентите и ще ги напътстват какво трябва да попълнят, за да не се губи време на касите, други пък ще дават информация пред кои клонове има по-малко хора и ще пренасочват вложителите към тях.

Икономистите са изчислили, че ще са нужни между 5 и 7 работни дни, за да бъдат обслужени всичките 250 000 вложители в КТБ.

Експертите по сигурност ни съветват директно - да не се докосваме физически до парите си, а направо да ги преведем в друга банка. Този е най-сигурният начин да се предпазим от кражба по пътя от банката до друга банка или пък до вкъщи.

Експертите напомнят още, че ситуацията в момента е предпоставка и за вълна от домови кражби така, че вариантът „пари под дюшека” не е препоръчителен.

В над 1000 банкови клона ще се изплащат пари. Толкова са и потенциалните работни места за крадците. „Нашата работа ще си я свършим, но не е нужно да си слагат гражданите по джобовете по 14 000 евро – толкова, колкото ще бъде средната сума, изтеглена от вложителите”, коментира министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в сряда.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии