1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Омбудсманът призова за бързо решаване на казуса с такса „сградна инсталация”

БГ Бизнес

От Асоциацията на топлофикационните заявиха, че няма държава в ЕС, която да опрощава сумата

Омбудсманът Константин Пенчев призова депутатите спешно да решат казуса с такса „сградна инсталация”, която се плаща от абонатите на топлофикациите, без значение дали ползват парно. Той направи коментара по повод противоречието в два закона, заради което заваляха стотици искания за отказ от таксата.

Преди седмица от сдружението за правна помощ на потребителите обявиха, че благодарение на влезли в сила промени в потребителския закон, хората, които са се отказали от парното, могат да се откажат и от такса сградна инсталация, която сега са длъжни да плащат.

Заявка за отказ вече са направили около 900 души. 600 от тях са в София. Икономическото министерство обаче съобщи, че подобно тълкуване на промените е „подвеждащо” - те не можело да се прилагат в този случаи.

От асоциацията на топлофикациите пък припомниха, че противоречи на написаното в друг закон – този за енергетиката. А омбудсманът предложи депутатите да решат спора, при това спешно.

В един столичен блок по-голямата част от семействата ползват парното, останалите - са се отказали. Всички обаче плащат такса „сградна инсталация”.

„Специално за нашата кооперация това са едни суми от 600 лева на месец, които се калкулирани като сградна инсталация и резонният въпрос е - ако 1/3 се откажат да ползват услугите, какво става с тази сума”, пита Симеон Атанасов.

Ако се стигне до там, тази сума ще се поеме от останалите, които ползват парно, което означава, че сметките им ще набъбнат, обясняват в становище Асоциацията на топлофикационните дружества.

„Много хора ще кажат „Добре, де, аз плащам повече за сметка на съседа - откъде накъде”, и може би ще се откажат, нищо чудно”, коментира Симеон.

„Ако това се осъществи може да последва ефектът на доминото и топлофикационните дружества да фалират”, коментира и Богомил Николов от „Активни потребители”.

От Асоциацията на топлофикационните дружества припомнят решение на Конституционния съд от 2010 г., което признава за законна таксата сградна инсталация в случаите, в които не се ползва парно.

„За мен единствения рационален изход от това двусмислие е парламентът да каже кога се прилага”, коментира Константин Пенчев. Според омбудсмана депутатите спешно трябва да приемат допълнителна разпоредба към закона за защита на потребителите, с която да се реши казусът.

От Асоциацията на топлофикационните дружества също настояват да се направят необходимите поправки в закона или тълкуването му, като уточняват, че няма държава в ЕС, която да опрощава такса сградна инсталация на неизползващ отопление абонат.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии