1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Огромни загуби за превозвачите заради затворения Хаинбоаз

БГ Бизнес

Проходът на Републиката пострада сериозно от наводненията

Загуби за стотици хиляди левове търпят товарните превозвачи заради затворения Проход на Републиката след водната стихия в Североизточна България преди 10 дни. Стар затлачен мост до нов стана причина за мощната приливна вълна, която отнесе огромни асфалтови късове, унищожи километри мантинела, а участъци от пътя нагъна като хармоника.

Триста кубика дървесина наноси са извадени от ръкава който събира реките Еньовица и Белица. Щетите са за около 1 милион лева. Затварянето на Прохода създава неудобства на всички шофьори, но е пагубно за транспортния бизнес.

„Значи, всеки един километър е точно фиксиран каква му е цената. След като ние заобикаляме, това е за наша сметка в момента. Значи, ако заобиколим с 50 км и тоя автомобил гори 30 на 100 - грубо говорим, сметнете - това са сто литра нафта гориво. 100 литра гориво примерно е 200 лева”, обяснява Йордан Драгиев, шофьор на ТИР.

Екипи на фирмата изпълнител по ремонта работят денонощно. Изсипани са над 10 хил. тона инертни материали, липсващите банкети вече са възстановени. Работи се и по укрепването на свлачища в района.

„Това , което сме се договорили, е по най-бързия начин да се работи за възстановяването на прохода, защото щетите, които в момента са от затварянето на прохода, те не са само за българската икономика, те са и за европейската икономика - това е международен път”, коментира инж. Георги Рачев, областен управител на Велико Търново.

Очаква се Хаинбоаз да бъде отворен за движение до две седмици.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии