1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Обстойни проверки на гръцки ТИР-ове за незаконен внос на зеленчуци

БГ Бизнес

Заради опасенията на българските земеделци от предстоящ провал на сезона, инспектори застанаха на границата

Започват подробни проверки на тирове и микробуси, влизащи в страната ни от Гърция. Служители на Агенцията по храните и приходната агенция следят за нерегламентиран внос на зеленчуци.

Заради опасенията на българските земеделци от предстоящ провал на сезона, инспектори застанаха на границата. Денонощно ще се проверяват тежкотоварните автомобили, возещи зеленчуци. Проверките ще продължат до 30 май.

Специално внимание ще се обръща на микробусите, чиито шофьори често обясняват липсата на документи с това, че стоката била за лична консумация.

По закон всеки продукт за нашия пазар трябва да има етикет на български, в който да са описани данните му. „За нас е важно опаковките да са стандартни, чисти, да не са разхвърляни по пода, отдолу както виждате всичко е стандартно. Ягодите бяха сложени в определени касетки специални. Маркирани са там с клас 1, което е за вноса, и това е”, посочи Цанко Ризалков от Агенцията по храните.

Производителите се оплакват най- вече от вноса на домати. Зеленчукът днес не беше превозван през границата. На пазара в Петрич сергиите са с родна стока, където потомствена производителка съветва как да преценяваме доматите. „От вносните разрежеш го докато вада като бели жички като силикон при разцепването на домата, като силикон дръвеничав, при разцепването на домата. Аз си имам мое българско семе още от майка ми или розови или други, тънка шлюпичката, като пипнеш, той се набива. Не е твърд”, обясни опитната производителка Ягода Пашова.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии