Обменните бюра с по-ниски надценки и в масивни сгради
Такива изисквания готви финансовото министерство, браншът - недоволен
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 2
    0
Обменно бюро
Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Нови правила за обменните бюра предвиждат промени, които подготвя Министерството на финансите. От бранша прогнозираха масови фалити на обменни бюра.

Става въпрос за промяна на наредбата, която е свързана с дейността на чейнджбюрата. От финансовото ведомство предлагат две съществени промени, които на този етап все още се дискутират. Първо - да се намали надценката, която слагат бюрата, върху основният валутен курс на БНБ - идеята е маржът да падне от 20 на 5% и по този начин да се ограничат измамите на клиенти. И второ - въвежда се изискване за сградите, като те задължително трябва да са масивни.

От бранша обаче реагираха остро и обясниха, че това изискване ще заличи 90 на сто от бюрата по българските курорти, защото в масовия случай става въпрос за по-леки конструкции.

Десетки туристи си тръгват "ужилени" от родните ни курорти всяко лято. Затова се намалява надценката върху основния курс на БНБ, обясниха данъчните. А престъпните схеми са добре познати - най-често двойни табли с подвеждащи курсове.

„На база 1 лев и 90 стотинки на евро 20-те процента, които в момента правната уредба дава, представляват една величина от близо 40 стотинки. Това означава, че при една сделка от 50 или 100 евро, подвеждането е от порядъка на 40 лева”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Преди години като турист Джихат също става жертва на измама. „Първият път, когато идвах в България и не разбирах нищо, не разбирах езика, ме излъгаха. За 100 евро ми дадоха около 80 лева”, казва мъжът.

От бранша обясниха, че сега действащата надценка е животоспасяваща за бизнеса, защото покривала разходите им за наеми. Но по-сериозният проблем за собствениците на чейнджове е изискването за обектите - те трябва да са в масивни сгради.

От Асоциацията на обменните бюра обясниха, че ако промените бъдат приети в този вид, ще потърсят правата си по съдебен път.

И още нещо важно за потребителите - освен в банковите офиси и в пунктовете за обмен, скоро валута ще може да се обменя и през специални автомати, които наподобяват банкоматите. Машините гарантирано няма да допускат измами, увериха данъчните и те ще позволяват само обмен на чуждестранна валута срещу левовата й равностойност. А въпрос на бизнес решение е дали скоро ще се инвестира в поставянето на подобни "кеш машини".

  • 2
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре