1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Няма аргументи за отнемане на лицензи, налице е търговски казус

БГ Бизнес

Драстичното увеличение на тока изглежда все по-неизбежно

Днес изтича крайният срок, в който трите електроразпределителни дружества трябва да платят 318 млн. лв. на НЕК. Ако това не се случи, държавата заплашва с процедура по отнемане на лицензите им. С аргумента, че се застрашава енергийната и националната сигурност на страната, икономическият министър Драгомир Стойнев дори заговори за национализация на електроразпределителните дружества. ЕРП-тата не признават тези дългове.

Как се стигна до казуса?

Съдът отмени методиката на ДКЕВР за компенсиране на разходите в системата заради зелените мощности. Нова методика обаче няма. Така се стигна до ситуацията, в която НЕК фактурира сумите към енергодружествата, те обаче според Закона за енергетиката трябва да бъдат компенсирани за разходите, които трупат за зелена енергия.

"Енерго-Про" обясни, че напълно законно е прихванал общо 46.3 млн. лв. от своите плащания към "Националната електрическа компания" за закупен ток, за да може да плати на възобновяемите енергийни източници за изискваното по закон задължителното купуване на тяхната продукция и за да може да осъществява дейността си по лиценз. В противен случай, компанията трябвало или да спре да купува тока от ВЕИ, което би било нарушение на закона, или още през декември да спре да поддържа съоръженията си и да не осигурява оперативни средства за дейността си и за инвестиции. Това вече със сигурност би било нарушение на лиценза й за дейност и ДКЕВР ще има пълно основание да й го отнеме, става ясно от позиция на "Енерго-Про.

Най-големият длъжник по данни на НЕК е ЕВН. По-късно дружеството ще даде и официалната си позиция.

Може ли да се стигне до отнемане на лицензи?

Процедурата по отнемане на лиценз продължава месеци. Ако през това време парите бъдат платени, тя ще бъде прекратена, става ясно от думите на енергийния министър. Според енергийни експерти обаче няма достатъчно аргументи за отнемане на лицензи, тъй като е налице търговски казус и спорът по-скоро ще се решава в съда.

Има ли изход?

Възможното решение за бърза реакция, според специалисти в енергетиката, е всички по веригата производител-доставчик да създадат общ фонд, в който да се съберат необходимите средства. Опасност от режим на тока засега няма, твърдят експертите.

Решението в дългосрочен план?

Драстичното увеличение на тока изглежда все по-неизбежно. До края на 2015 г. пазараът на електроенергия трябва да е либерализиран. Това означава, че цената на тока ще трябва да отговаря на пазарната. Експертите изчисляват, че разликата е около 50%. Затова настояват за плавно увеличение на цената, в противен случай през 2015-а най-вероятно ще се наложи шоково поскъпване на електроенергията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии