1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Ново селище ще изникне край Плана планина

БГ Бизнес

Проектът включва изграждането на 150 къщи за отдаване под наем търговски център, детска градина. Допълнително 600 парцела ще бъдат структурирани за възможни жилищни нужди

В района на Плана планина, между София и Самоков, върху 621 дка ще изникне съвсем ново селище.

Това стана ясно от решение на Министерският съвет (МС), с което се одобрява проект на меморандум за разбирателство между правителството и инвеститора за изпълнение на инвестиционен проект.

Проектът, наречен „Плана хайтс“, включва изграждането на 150 къщи за отдаване под наем, търговски център, спортен център, медицински център, детска градина, паркове, зелени площи, детски площадки, център за сигурност, както и необходимата за нуждите на селището инфраструктура – пътища, електричество и водоснабдяване. Допълнително 600 парцела ще бъдат структурирани за възможни жилищни нужди. 

Комплексът ще бъде построен върху земя, която е собственост на инвеститора – „А.З.К. Пропъртис“ ЕООД, и е купена конкретно за реализацията на този проект, се казва в съобщение на МС.

Общата застроена площ се очаква да бъде около 25 дка.

Предмет на настоящата инвестиция е изграждането на инфраструктурата и всички сгради за обществено обслужване, както и къщите за отдаване под наем. Общият размер на инвестицията се планира да бъде в размер на 53,650 млн. лева.

След въвеждането в експлоатация на обектите се очаква да бъдат създадени около 100 нови работни места.

Очаква се осъществяването на тази част от проекта, предмет на меморандума, да приключи в края на октомври 2019 г.

За осъществяването му държавата ще предостави пакет от насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии