1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Ново 20: Документи за ЧЕЗ са пристигнали в София от Прага

БГ Бизнес

Чешки зам.-министър изпратил информацията на съветник на премиера

Документи, свързани с изненадващото придобиване на „ЧЕЗ-България” от Инерком, са били изпратени в София от високопоставен член на изпълнителната власт в Чехия, научи bTV. По-късно информацията беше потвърдена и от правителствената пресслужба.

Данните са дошли от имейл адреса зам.-министъра на финансите Ондрей Ланда, който е и член на Надзорния съвет на ЧЕЗ. Документите са били изпратени до съветник от политическия кабинет на премиера Бойко Борисов след телефонния разговор между двамата министър-председатели вчера.

„Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми”, заяви вчера в парламента Бойко Борисов. Той даже заподозря сценарий за сваляне на правителството около продажбата на ЧЕЗ.

Днес обаче чешкият му колега Андрей Бабиш заяви пред държавната информационна агенция, че е отказал да предостави документи по случая на българската страна.

На фона на разминаването днес и ЧЕЗ-България, и "Енерго-Про" и ЕВН поискаха нови цени на тока. КЕВР обаче обявиха, че няма да допусне цените на електроенергията да скочат рязко и да се използват за политически цели.

Реакции от опозицията обаче не липсват. Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че със скандала по оста София-Прага "европредседателството е приключило".

Проблемното финансиране

Според в."Лидове Новини", който е собственост на Бабиш, "Инерком" ще финансира покупката с помощта на офшорни компании, банкови гаранции от ПИБ и "Уникредит Булбанк" и рефинансиране на кредит към ЕБВР от страна на държавната Българска банка за развитие.

И трите свързвани със сделката за ЧЕЗ-България банки отказват официален коментар, а ББР даже подчерта, че не е издавала банкови гаранции. Чешки медии обаче твърдят, че финансовата институция писмено е декларирала желанието си да рефинансира кредита.

След като преимерът изрази недоумение какво всъщност е "писмото за комфорт", което банките могат да дадат при сделки като тази с ЧЕЗ експерти коментираха, че това на практика е морален ангажимент от страна на банка към неин клиент. В него може и да се посочи с колко пари е готова финансовата институция да подкрепи конкретна сделка, а може и да няма конкретни параметри. Писмото е ангажимент, но не и договор за кредит.

Ако банката се откаже от подкрепата, това може да й навреди, защото преди да даде писмото , тя обикновено е направила оценки за риск на клиента, твърдят експертите. Ако банката въпреки това реши да се оттегли, фирмата, която разчита на пари от нея като ЧЕЗ, може да се окаже пред ново предизвикателство - да си намери нови банки.

  • „Инерком” вече няма ВЕИ и пак поиска разрешение да купи ЧЕЗ
  • КЗК забрани на „Инерком” да купи ЧЕЗ (ОБНОВЕНА)
  • Иван Иванов: Ще искаме писмено да ни отговорят дали сделката за ЧЕЗ е финализирана
  • Теменужка Петкова: ЧЕЗ обмислят офертата и на втория след „Инерком”
  • Сделката за ЧЕЗ – отговори или все повече въпроси
  • Теменужка Петкова: От „Инерком“ отговориха на всички депутатски въпроси
  • Комисията за ЧЕЗ иска информация за всички фирми на сем. Върбакови
  • Таско Ерменков за държавата и ЧЕЗ: Премиерът е или некадърен, или "на конци"
  • Чешка медия: Офертата на „Инерком” за ЧЕЗ не е била най-високата
  • „Инерком” все още не работят по сценариите за участие на българската държава в сделката за ЧЕЗ

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии