1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Новият председател на КЕВР ще се стреми цената на тока да не се променя

БГ Бизнес

Има няколко възможности това да се случи

Първо заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране в новия състав на регулатора се провежда днес.

Комисията начело с енергийния експерт Иван Иванов има нелеката задача да реши какви ще са новите цени на тока от 1 юли.

Стремежът на новия председател на регулатора е цената на тока да остане без промяна от юли.

Възможностите идват от свиването на разходите на НЕК за тока от американските централи. След преподписването на договорите за година НЕК ще плати с около 100 милиона лева по-малко за тока от ТЕЦ „Марица изток” 1 и 3.

Миналогодишното увеличение с 10% на цената на тока пък е вкарало 150 милиона лева повече в НЕК и така домакинствата са поели своята част от тежестта, изчисли Иван Иванов.

По-малко са разходите и за тока от заводските централи. Ще се следи стриктно и дали зелените мощности спазват правилата.

Разговорите по същество с дружествата по веригата започват този следобед. Единственото дружество, което открито съобщи, че иска увеличение е EVN - 8.5%. Останалите по веригата настояват за преразпределения и повече пари за инвестиции. Разчетите на регулатора и решението ще са факт в края на юни.

Новият председател на регулатора си постави за цел тази година да е последната, в която комисията административно определя цената на тока. Целта е най-късно до 2016 г. домакинствата да могат сами да избират доставчика си на ток, съответно търговците да се конкурират помежду си, като предлагат по-добри условия за проджабата на електричество.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии