1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

Нов проектозакон предвижда по-скъп ток в най-натоварените часове

БГ Бизнес

Той цели повишаване на енергийната ефективност, но породи опасения за приложението си на практика

По-скъп ток в часовете с най-голяма консумация предвижда проектозакон за енергийната ефективност, който трябва да стимулира потребилите да не харчат най-много ток в пиковите часове.

Величка Василева живее заедно със семейството на сина си. Опитват се да не ползват много ток. Повече електроуреди включват между 7:00 и 9:00 сутринта, както и между 18:00 до 22:00 часа. Именно в тези часове се предвижда и по-висока тарифа на тока.

„Сутрин кафе, по-раничко, защото тръгват на работа, до 8:00 сме приключили с кафетата. След това обикновено за вечеря приготвям, защото за обяд не са тук. Ако се мисли за хората в тия пикови часове, цената не трявба да е по-висока”, смята Величка Василева.

Според експертите, ако се ограничи консумацията на ток в пиковите часове, загубите по-мрежата ще са по-малки. Засега това обаче е технически невъзможно. За да се въведе новата тарифа, са необходими и нови умни електромери - те обаче са по-скъпи и отново идва въпросът кой ще плати за тях.

Грубите сметки показват, че подмяната на всички електромери в България ще струва около 1,2 млрд. лв. Целта обаче е умно управление на цялата мрежа, а не само на измерването.

„Не аз да си пусна пералняата на отложен старт и тя да се влкючи през нощта на нощна тарифа, а самата мрежа, когато има нужда от консумация, да подаде сигнал на моята пералня и тя да се включи, когато на мрежата й е необходимо, а не когато аз съм решил”, обясни Горан Миланов от Българската фасилити мениджмънт асоциация.

Разчети колко точно ще струва това няма. Така опасенията са, че отново ще бъде приет кух закон, който уж отговаря на европейските изисквания, но остава неприложим на практика.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии