1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Нов данък за таксиметровите шофьори

БГ Бизнес

Той се определя на местно ниво, но браншови организации пък плашат с протести и в няколко града вече имаше предупредителни шествия

Въвежда се нов данък за таксиметровите шофьори. В София готвят и по-висока първоначална такса за услугата. Браншови организации пък плашат с протести и в няколко града вече имаше предупредителни шествия.

Новият данък се определя на местно ниво.

Окончателно в София налогът става 850 лв. на година, в – Пловдив 750 лв., в Бургас е 600 лв., въпреки първоначалната идея за патентен данък от 900 лв.

Само в столицата очакванията са от новия данък в общинската хазна да влязат над 5 млн. лева.

Снимка: bTV

Налогът обаче изкара шофьори в Монтана на протестно шествие. Те настояват гласуваният патент да бъде намален от 550 на 300 лева. В противен случай заплашват с пътни блокади.

„Смятаме, че след като сме най-бедният регион в целия Европейски съюз и след като тарифите ни са най-ниските в цялата страна, имаме право да искаме и най-ниския патентен данък в цялата страна“, коментира Ели Лозанова – таксиметров шофьор.

Напрежение има и в останалата част от страната.

В София, докато общинарите заседаваха по темата, отвън се събраха шофьори, за да предупредят, че налогът може и да ги откаже от карането на такси.

„Бих казал, че за тях наистина е имало нещо като данъчна ваканция в продължение на дълги години“, контрира обаче зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

От бранша все още обмислят дали возенето в такси ще поскъпне. Според Емил Игнатов, управител на голяма таксиметрова компания, пазарът няма да позволи увеличение на тарифата на километър, но първоначалната такса вероятно ще скочи.

„В момента тя е около 70 – 80 стотинки. Лично според мен ще бъде разумно да се увеличи до 1 лев“, каза Игнатов.

Ивайло Джанати от независимия транспортен синдикат „Авто 94“ обаче поиска първоначална такса от два лева и 1 лв. за повикване. „Това означава, че всеки курс ще стартира от 3 лв. Така дори късият курс ще излиза 4 – 5 лв., но шофьорът ще може да си покрива разходите“.

Вижте повече във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии