1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Няма сериозен риск за България, ако Гърция фалира

БГ Бизнес
 

Коментари на икономиста Владимир Каролев и финансиста Емил Хърсев

Няма сериозен риск за България, ако Гърция фалира. Тази прогноза направи в предаването на bTV „Тази сутрин” икономистът Владимир Каролев.
Гръцката икономика е към 2% от икономиката на ЕС, което е като статистическа грешка от гледна точка на европейската икономика, коментира той.

Гърция е в криза от 2009 г., а българският износ за Гърция дори се увеличава. Сериозен риск няма. И да фалира гръцката държава, това въобще няма да се отрази на гръцките банки, които са в България, по-скоро на техните поделения. Те са български юридически лица, каза Каролев.

„В България няма гръцки банки, има български банки, които се надзирават от българския банков надзор, който от поне 3 години е изключително стриктен по отношение на тях”, посочи в студиото на „Тази сутрин” и финансистът Емил Хърсев.

„Не мисля, че този път ще има отписване на дълг на Гърция. Виковете на премиера Алексис Ципрас и на финансовия минисър за солидарност са много цинични, защото по-голяма солидарност от тази, която е оказал ЕС на Гърция не може да има. Бяха им отписани над 100 млрд. евро, а останалите бяха разсрочени. Солидарността е факт и гърците трябва да разберат, че след като близо 15 години живееха на широка нога, трябва да си платят”, каза Каролев.

Икономистът е категоричен, че гръцката икономика има нужда от сериозно преструктуриране и е нужно Гърция да съкрати държавните служители.  

Според него най-вероятно гръцкият премиер Алексис Ципрас няма да изкара тази година. „И двата изхода ще доведат до неговата оставка и предсрочни избори, които той няма да спечели”, смята Каролев.

Според Хърсев Гърция е далеч от реформите, които могат да доведат до баланс в публичните финанси.

Владимир Каролев коментира и въпроса с бъдещия управител на БНБ. „Очевидно е, че управител на БНБ ще е Димитър Радев, а Бисер Манолов ще бъде избран за подуправител”, прогнозира Каролев.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии