Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
Експерти сериозно се съмняват, че стратегията на прокуратурата ще донесе справедливи наказания за краха на банката
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Аферата КТБ
Снимка: bTV

Според изчисленията на обвинението, щетите от "Модела КТБ" са за почти 5 милиарда. Как се стига до тази сметка?

Прокуратурата определя като щета заема, който държавата отпусна на  Фонда за гарантиране на влоговете за плащане на депозити от КТБ. В държавното обвинение явно не са разбрали, че заемът от 1,7 млрд. вече е почти върнат при това със сериозни лихви.

Историческото дело за КТБ влезе в съда (ОБЗОР)На подсъдимата скамейка застават Цветан Василев и още 17 банкери и финансисти

Натрупаните пари в самият фонд, с които бяха  покрити гарантираните депозити са около 2 милиарда лева. Реалната загуба е за вложителите – 1 милиард.

Аферата КТБ
Снимка: bTV

Според експерти, за да се докаже присвояването чрез отпусканите заеми, трябва да се търси отговорност и от управителите на фирмите, през които минава източването.

Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБКолко пари е получил свидетелят Николай Бареков за политическия си проект

В 150 страници, специално синтезирани от 100 пъти по-големия обвинителен акт, прокуратурата проследява източването на банката чрез отпускане на кредити. фирмите, през които минават парите подредени в групи -  действащи компании, но и кухи фирми. И такива които са без заеми от КТБ, но пък са собственици на "кухите дружества" – касички.

Като „Аквафинанс”, която е параван за „Интерфинанс-инвест”, управлявана от един от основните свидетели по делото – личният финансист на Цветан Василев Бисер Лазов. Самата „Интерфинанс” изненадващо я няма в списъка на прокуратурата. А на адреса на фирмата-майка не знаят за нея.

Според експерти прокуратурата трябва да търси и поставените лица като Бисер Лазов.

„Ще се търси престъплението от това, че чрез получените кредити фирмите са осигурявали пари на каса на Цветан Василев и той от там ги е присвоявал. Тогава обаче, питам аз, кой е слагал подписа.
Цветан Василев не е представител на фирма който да отиде и да подпише този документ. Добре, прокуратурата може да преследва и зелени човечета може да преследва, но как ще го докажат в съда”, коментира журналистът Петър Илиев.

И обвиненията към банкери за присвояване чрез кредитиране трудно биха били доказани: „Аз не знам някой да може да бъде осъден за това че е извършвал това, за което е нает”.

Според финансисти най-смущаващото по казуса КТБ всъщност се случва в месеците след затварянето й. Този период остава встрани от разследването, поне засега.

Висшият съд в Белград – некомпетентен за екстрадицията на Цветан ВасилевСпоред законодателството на Сърбия решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд

„Много от активите на банката бяха присвоени, не съвсем незаконно, намериха форма така, че да не останат в баланса на тая банка. Имаше много смущаващи неща които показват че банката е трябвало да бъде унищожена, дали е така дали не, те сега трябва да доказват”, посочи бившият финансов министър Христина Вучева.

А прогнозата за края на делото е за след 15 години – и приключване по давност. Така обвиняемите нямат право да съдят държавата, но пък и няма да бъдат оневинени.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре