1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

„Независимая газета“: Газовото „затопляне“ между Москва и Анкара май стресна София

Свят

Русия и България са готови да възобновят сътрудничеството в енергетиката и това може да съживи „Южен поток“, пише вестникът

Москва и София са готови да възобновят сътрудничеството в енергетиката и е възможно възстановяването на договорите да включи и проекта „Южен поток“, замразен през 2014 г., пише руският в. „Независимая газета“.

Много информационни агенции тълкуват именно по този начин изявленията на българското и руското правителство, направени в навечерието на днешната среща на руския президент Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Българският премиер Бойко Борисов обяви по-рано създаването на работни групи, които София и Москва са решили да организират за обсъждане на перспективите по съвместни проекти в енергетиката, включително газопровода „Южен поток“ и строителството на АЕЦ „Белене“.

След телефонния разговор между Борисов и Путин миналата седмица пресслужбата на Кремъл разпространи кратко изявление, според което страните са обсъдили „актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката“.

Може би в София са се изплашили от газовото „затопляне“ между Русия и Турция, отбелязва „Независамия газета“.

Руското министерство на енергетиката все пак посочва, че не е получавало официално предложение за „Южен поток“.

България в момента не е единствената страна, която по един или друг начин засяга темата за възраждането на „Южен поток“ отбелязва „Независимая газета“. В края на юли в интервю за руски медии посланикът на Словения в Русия Примож Шеликов подчерта, че въпреки неясните перспективи, Словения се надява проектът все пак да бъде размразен и реализиран.

Забележително е, че поредното връщане към темата „Южен поток“ става в навечерието на срещата между Путин и Ердоган, пише вестникът. Двамата ще се срещнат днес в Санкт Петербург и е напълно възможно сред темите да бъде възобновяването на проекта за строителство на газопровода „Турски поток“.

Експертите свързват активизирането на България преди руско-турските преговори с промяната в отношенията между Путин и Ердоган, както и с промяната в отношенията между Турция и Европа.

„Турски поток“
Снимка: bTV

Вероятността за строителство на „Турски поток“ се увеличи, което означава, че в Европа ще постъпят допълнителни количества газ, заобикаляйки източноевропейските страни. По този начин Балканите ще се лишат от възможността за допълнителни приходи от транзит.

За Русия по принцип и двата проекта са изгодни, основното е поне един газопровод да достигне ЕС, посочва анализаторът Валерий Несторов, цитиран от изданието.

Инициативата на България да реанимира „Южен поток“ ще се окаже изгодна за Москва в преговорите с Анкара за перспективите пред „Турски поток“, посочва експертът от руския петролно-газов сектор Елдар Касаев.

Според Касаев и България, и Турция ще станат много по-гъвкави в преговорите.

И Анкара, и София демонстрират заинтересованост. Това е благоприятна ситуация, за да се постигне напредък в изпълнението на проект за строителство на газопроводи от Русия по дъното на Черно море. И двете потенциални направления за излизане на сушата са добре разработени и могат да бъдат построени в много кратки срокове, казва Алексей Гривач, зам.-директор на Фонда за национална енергийна безопасност.

Компромисен вариант според него би било прокарването на едно разклонение до Турция и едно до България.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии