1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

НЕК търси оценител на активите и пасивите на АЕЦ "Белене"

БГ Бизнес

Кабинетът очаква до седмица поисканата от САЩ справка за "Глобал Пауър Консорциум"

Националната електрическа компания е стартирала процедура за избор на оценител на активите и пасивите, свързани с проекта за втора ядрена централа в Белене. Процедурата е обявена от Агенцията по обществени поръчки.

Изборът на кандидат ще стане на базата на най-ниската предложена цена. Поръчката е обявена на приблизителна стойност от 0 до 500 000 лв. (без ДДС).

Обособените активи и пасиви се намират в София и на площадката на АЕЦ „Белене”, отбелязват от НЕК. Активите включват земи, сгради, машини, оборудване, транспортни средства, жп гара и локомотивно депо, а така също всички съоръжения на площадката на несъстоялата се централа.

Към пасивите на проекта са отнесени всички вземания към НЕК по консултантски услуги, по строежа и по кредитите.

Кабинетът очаква до седмица да получи поисканата от Държавния департамент на САЩ справка за "Глобал Пауър Консорциум", който иска да развива АЕЦ "Белене" като напълно частен проект.

А ако се появи и друг кандидат-купувач, правителството е готово да обяви конкурс, но при ясен мандат от парламента, обяви енергийният министър Делян Добрев.

На заседание на парламентарната икономическа комисия в сряда представител на американския „Глобъл пауър консорциум” заяви интерес към реализиране на проекта за централата в Белене. Още не е ясно кои са компаниите, които стоят зад консорциума.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще преговаря с американците, само ако насреща бъде внесен депозит от 200 млн. долара или евро. Управляващите поискаха от депутатите мандат за преговори, с който Националната електрическа компания ще бъде задължена да разгледа възможността за изграждането на ядрена централа на площадката в Белене.

Кабинетът обаче възнамерява да постави още няколко условия, като това цената на сделката да покрие направените от българската страна разходи и да се постигне уреждане на отношенията на НЕК с руските й партньори. Сред останалите условия е записано още, че държавата няма да се ангажира към частната централа задължително да изкупува нейния ток и няма да дава гаранции по заемите за изграждането на централата.

В мотивите на проекторешението, което ще бъде разгледано следващата седмица, депутатите припомнят, че през март тази година Министерският съвет и Народното събрание прекратиха официално проекта.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии