1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Недвижимите имоти започват отново да поскъпват

БГ Бизнес

Падащите цени, причинени от бума в строителството, вече изглеждат в миналото

Пазарът на недвижимите имоти бавно излиза от кризата, а цените отново тръгват нагоре. Падащите цени на имотите, причинени от бума в строителството, вече изглеждат в миналото. Бавно, но сигурно, цените на недвижимите имоти започват да се стабилизират и дори покачват.

Ивелина Стаменова търси идеалния апартамент вече година. „Прави ми впечатление, че цените растат. Смятам, че ще растат още и всъщност бързам вече да купя”, казва тя.

Увеличеният брой огледи за седмица подсказват на консултанта Златка Кантарджиева, че търсенето ще оскъпи имотите. „Все повече хора решават да изтеглят кредит и да изплащат заем, вместо да плащат наем”, коментира тя.

Причината е, че хората все повече виждат в недвижимите имоти алтернатива на парите си в банката.

„За сравнение доходността от покупката на имоти и отдаването им под наем е около два пъти по-висока на годишна база, отколкото доходността от банковите депозити”, обяснява Александър Бочев от Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Друга част от хората просто са решили да изтеглят парите си и да купят имот.

„Това, което се случи с КТБ повлия за определен период от време, сега ще повлияе за определен период от време, докато парите си намерят мястото. Не е дългосрочна тенденция”, коментира и Ирена от сдружението.

Според кредитни консултанти ипотечните кредити за скочили с над 10% през есента.

„Така че щом този индикатор е в положителна посока, можем да говорим, че и пазара на имоти трайно и все по-уверено излиза от кризата”, смята изпълнителният директор на компания за имоти Полина Стойкова.

Не в отдалечените квартали, а в абсолютния център на София, купувач за луксозния си апартамент от около 200 квадрата очаква Христо Запрянов. Той също е избрал сегашния момент за продажба заради края на поевтиняването.

„Ние трябва да се съобразяваме, че този бум, навремето, който беше, когато примерно в Докторката градина се плащаше по 8000 евро на квадрат, вече го няма”, каза той.

Въпреки цената от над 400 000 евро Запранов, вече е показвал апартамента на десетки купувачи и очаква скоро да сключи изгодна сделка.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии