1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

НАП затвори 113 обекта по морето

БГ Бизнес

Проверките вдигнали оборотите със 100 млн. лв.

Данъчните по морето провеждат масирана акция срещу некоректни търговци. От началото на летния сезон досега са извършени 24 000 проверки.

Данните от дистанционната връзка на НАП с касовите апарати показва, че оборотите по морето през юли са се увеличили със 100 млн. лева в сравнение с миналата година. Рекордът се държи от Обзор, където ръстът на регистрираните приходи е 149%.

В големите курорти също има повишаване. В Албена ръстът е 62% спрямо юли 2016 г., в Златни пясъци – 22%, а в Слънчев бряг – 10 на 100.

Катинар във въздуха

Запечатаните до момента обекти заради нарушения са 113, като един от тях е емблематичен. Преди дни служители на НАП във Варна посещават като тайни клиенти една от най-големите атракции в града през това лято – въздушният ресторант. Закупуват куверти от по 150 лева и получават само разписка-билет.

„След проверка на касовия апарат и изваждане на междинен отчет се установи, че тази сума не е отразена във фискалното устройство”, посочи шефката на варненските данъчни Милена Колева.

Изпълнителният директор на ресторанта Иван Йотов посочи пред bTV, че проверката е дошла в ден, в който не е имало как да се обжалва резултатът от нея - празникът на Варна 15 август. Днес административният съд е отменил незабавното затваряне.

От НАП са категорични – проверката на обекта не е пиар акция. От началото на лятната кампания на данъчните по Северното Черноморие са направили 5000 проверки, които са завършили с над 400 акта.

Очаквано, най-много са актовете за неиздаване на касови бележки – 90. В 90 от случаите касов апарат изобщо е липсвал.

От НАП отчитат, че през последните години търговците, особено по Северното Черноморие, са станали по-дисциплинирани.

Данъчните са запечатали дори няколко хотела през това лято, но туристи не са гонени. Запорирани са били само свободните стаи. От 67 обекта пък са иззети принудително над 200 000 лева от касите, тъй като собствениците им имат просрочени задължения към Агенцията по приходите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии