1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Най-голямата банка в света има интерес към "Белене"

Свят

Преди седмица китайски ядрен оператор обяви, че може да реализира проекта

Индустриалната търговска банка на Китай, най-голямата финансова институция в света по активи и пазарна капитализация, проявява интерес към АЕЦ "Белене". На среща с премиера и министъра на енергетиката, представителите на банката са заявили готовност да финансират проекта за изграждане на втора атомна централа, без гарантирано от държавата изкупуване на електроенергията.

Преди малко повече от седмица стана ясно, че интерес към проекта „Белене” има Китайската национална ядрена корпорация. Тя има 16 реактора в родината си, произвежда ядрено гориво и търси варианти за навлизане на европейския енергиен пазар. Коментарите тогава бяха, че ще се търси вариант Втора атомна да бъде реализирана на пазарна основа.

Снимка: bTV

Какво предстои? Най-просто казано – дълга процедура, въпреки че НЕК вече притежава реакторите и има одобрена площадка в Белене.

Снимка: bTV

От страницата на агенцията за ядрено регулиране виждаме, че преди спирането на проекта е изминат едва половината от пътя към лиценза на втората атомна централа "Белене".

Така според експерти, ако инвестиционните намерения са сериозни,  в най-оптимистичния вариант АЕЦ Белене би могла да заработи най-рано през 2025 г.

Made in China

До три месеца държавата трябва да е готова с пълен икономически и правен анализ за реализацията АЕЦ "Белене" - без държавно финансиране и без гаранции за дългосрочно изкупуване на произведената електроенергия. Условия,които китайската банка е заявила, че приема.

Идеята е всички активи и пасиви на проекта „Белене” да се отделят в нова компания, която след това да бъде приватизирана от частен инвеститор.

„Изграждането на една такава частна централа не е изключение, има много такива централи в света, това не означава , че държавата ще абдикира от своите функции и ще присъства на всеки един етап чрез своите регулаторни органи”, посочи енергийният министър Теменужка Петкова.

Интерес, по думите на енергийния министър, има и от други компании, които не са дали съгласието си да бъдат обявени.

Ще се случи ли?

Анализатори обаче остават скептични - през тази година България е изнесла с 30% по-малко ток, а очакванията са тази тенденция да се запази и занапред.  

„Ние нямаме нужда от нови мощности и частните инвеститори знаят това. Мисля, че китайците си правят сметките, че без държавна гаранция за изкупуване на електроенергията (.....) няма да могат да си върнат инвестицията, която може да е 5-6 млрд. евро”, посочи Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Според еколози, евентуална нова ядрена централа, няма как да бъде 100% частна собственост.  „Биха могли да бъдат оператори, но не и АЕЦ да бъде изцяло частна – рискът винаги остава за държавата”, категоричен е Борислав Сандов от „Зелените”.

Активистите предупреждават и че теренът отреден за централата е земетръсен.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии