1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев

БГ Бизнес

Той призова правителството да покани онези, които проявяват инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”

Някакви енергийни експерти, които разбират от енергетика като включат лампата вкъщи, твърдят, че има енергийна мафия има, а такава няма. Не е завидно положението в бранша, както и в други сектори, но най-големият вредител на енергетиката е държавата. Това заяви в „Тази събота” шефът на „Риск инженеринг” Богомил Манчев.

Той заяви, че енергетиката е базата на икономиката, а управляващите не правят нищо в тази сфера. По думите му енергетиката се ползва като инструмент за решаване на социални проблеми от редица правителства и така се стига до декапитализация на сектора.

Манчев заяви, че площадката „Белене” не е замразена. Тя е собственост на държавата чрез НЕК, но всички ще продължат да губят от този проект. „Управляващите да поканят на разговор онези, които проявяват инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене”, и може и да получат отличен 6 като оценка”, заяви той, давайки да се разбере, че инвеститори от Кувейт са проявили интерес.

Моите уважения към почитаемите министри, които са били, но те няма как да знаят технически подробности, да са запознати с документацията, дали са правени достатъчен брой ревизии по производството и оборудването, какъвто бе спорът в Арбитражния съд, заяви той.

Манчев обясни, че след делата срещу него е претърпял много щети и е категоричен, че като приключи процесът, смята да съди държавата. „Аз претърпях много щети, много загуби. Кой ще ми ги възвърне”, попита бизнесменът.

Преди две години срещу него и още водещи лица в енергетиката започна наказателно преследване по обвинения за източване на милиони левове от АЕЦ „Белене".

Прокуратурата и следствието продължават да работят по въпроса, не знам какво се случва, те не са длъжни да ни уведомяват, докато не са внесли обвинителен акт, коментира по казуса Манчев.

Той увери, че очаква със спокойствие това време да изтече, тъй като не смята, че с колегите си е нарушили закона по някакъв начин.

Вижте целия разговор във видеото:

  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови
  • Има договор за "Белене", но извън рамките само на един закон

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии