1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Над три четвърти от гръцките фирми у нас са "фантоми"

БГ Бизнес

Основават се с цел избягване на по-голямото данъчно бреме в южната ни съседка

Хиляди гръцки фирми са регистрирани в България, но съществуват само на хартия и са основани единствено с цел избягване на данъци. Това показват данни от проучване на Университета в Бристол, цитирано от в.”Катимерини”.

Според данните у нас има 14 000 компании с гръцка собственост, но едва 3000 развиват реална дейност.

Вестникът посочва, че миграцията е започнала няколко години преди началото на кризата от 2008 г. и е достигнала своя пик след „спасяването” на южната ни съседка и тежките условия, наложени от кредиторите й. Именно заради това и в началото процесът на навлизане на банки и строителни компании в България се е разглеждал като инвестиция в растящ пазар, докато сега гърците говорят за изтичане на капитал през северната граница.

Към момента бизнесмените с фирми у нас заобикалят наложените ограничения на паричните потоци, като могат да теглят произволни суми пари от гръцки банкомати с българските си банкови карти. Избягват се и пътните данъци за фирмените коли. Освен това, плоският данък у нас значително по-малко натоварва бизнеса.

Собствениците на фирми в Гърция се оплакват, че държавата не е на тяхна страна и през последните години се въвеждат нови и нови данъци и такси.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии