1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Над 560 безработни започват собствен бизнес с европари

БГ Бизнес

Проектите им за стартиране на фирми са били одобрени от Агенцията по заетостта

Още 562 безработни ще започнат собствен бизнес с европари. Проектите им за стартиране на фирми са били одобрени от Агенцията по заетостта по схема за насърчаване на предприемачеството, която е част от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Общата стойност на евросубсидията е 10,541 млн. лв. Това означава, че всеки безработен ще получи средно по 18 756 лв., за да се превърне в бизнесмен. Максималната сума, която отпуска ЕС за един проект е 20 000 лв.

Парите обаче не се получават наведнъж. Авансово се превеждат 20% от стойността на проекта, след което има междинни плащания, с които се възстановяват направени разходи от фирмата.

Схемата за финансиране предизвика многобройни критики от страна на кандидат-предприемачи. Преди време те написаха петиция срещу неясните условия на програмата и необходимостта безработните да инвестират немалко собствени пари, за да развият бизнеса си. Досега по програмата, която започна през 2012 г., 2213 безработни са поискали еврофинансиране за започване на собствен бизнес. Над половината от предложенията са отхвърлени от оценителните комисии към Агенцията по заетостта. Отпадналите кандидати ще бъдат уведомени за причините, поради които не са класирани, увериха от институцията.

Към настоящия момент са сключени 600 договора на обща стойност 11,261 млн. лв. С подписването на новите одобрени проекти общият им брой ще стане 1162. Първоначално се предвиждаше 2500 безработни да създадат фирми.

Засега няма да се отпускат пари за допълнителни проекти, коментираха от Агенцията по заетостта пред "Труд". Такива ще се осигурят, ако инициативата бъде продължена в новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Тя обаче ще започне най-рано в средата на тази година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии