1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,464.9

Кабинетът обмисля дали да има конкурс за строител на 7-ми блок

БГ Бизнес

Според Пламен Орешарски изборът на „Уестингхаус” не е предрешен

Предстои правителството да реши с каква процедура да бъде избрана компанията, която ще строи седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Изборът на американската „Уестингхауз” не е „предрешен”. Така премиерът Пламен Орешарски коментира идеята на енергийния министър Драгомир Стойнев за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” по американска технология без конкурс и търг.

„На мен ми се иска ядрената енергетика да бъде диверсифицирана, а не да има единствен доставчик и оператор”, единствено призна министър-председателят в Букурещ, където участва в срещата на държавните ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Орешарски не внесе яснота за позицията на правителството по въпроса за 7-ми блок, като само обясни, че пред на проекта му предстои „много дълъг път” и е рано за „каквито и да е коментари”, защото проектът е „на много предварителен стадий”.

Макар че не потвърждава избора на „Уестингхаус” без конкурс, както предлага министър Стойнев, този коментар не отрича идеята му, аргументирана с твърдението, че технологията AP-1000 е възможно най-добрата, която България може да получи.

„Уестингхаус" все още не са приключили техническото проучване за изграждането на 7-мия реактор в централата Козлодуй. Мисля, че не са приключили и мисля, че продължават, тепърва предстои много работа по този проект, всичко е в предварителен стадий, предстои и лицензиране на площадката", заяви Орешарски.

„Подготовката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" беше стартирана от предходното правителство. Ние просто продължаваме тази подготовка и за първи път получаваме упреци, че нещо сме продължили. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме политиките, ще има приемственост”, коментира Пламен Орешарски.

Идеята на кабинета „Борисов” обаче беше на площадката в Козлодуй да бъде инсталирана вече готовата мощност, поръчана за спрения проект АЕЦ „Белене”. Според премиера все още не е ясно каква ще е съдбата на произведения от руската страна реактор. Пламен Орешарски подчерта единствено, че „той няма да е 8-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй".

Срещата на върха в Букурещ е съпътствана от бизнес форум с участието на 3 000 представители на Китай, водени от премиера на страната Ли Къцян. България и Румъния ще борят за интереса на китайските инвеститори със съвместни проекти.

Орешарски даде пример със стар проект за хидроцентрала и мост при Никопол-Турнумъгуреле. „Тепърва ще се опитаме да заинтересуваме китайската страна и за някои от магистралите като „Черно море”, тунел под Петрохан и под Шипка”, обясни премиерът.

След като вчера министър-председателят помоли румънския си колега Виктор Понта за възможно най-бърз старт на процедурата по ОВОС за нов реактор в Козлодуй, днес стана ясно, че от българска страна по темата остават много нерешени въпроси.

Съвместно за "Южен поток"

На срещата в Букурещ ръководителите на България, Унгария и Словения се договориха да излязат с обща позиция по проекта „Южен поток". Решението беше взето по време на работен обяд между Пламен Орешарски, Виктор Орбан и Аленка Братушек.

Стартът на изграждането на тръбопровода на българска територия беше даден официално преди около месец, а тази седмица започва и строежът на сръбска територия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии