1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

"Мудис" потвърди кредитния рейтинг на България

БГ Бизнес

Очаква се леко забавяне на икономическия растеж и увеличаване на дълга в краткосрочен план

Силната фискална позиция, устойчивата икономика и широкият дневен ред за реформи на България поддържат кредитния рейтинг на страната на равнище "Baa2" със стабилна прогноза. Това се казва в годишен доклад на кредитната агенция „Мудис”, цитиран от БТА.

"Кредитният рейтинг на България е поддържан от дълговите показатели, които са относително благоприятни спрямо други (страни с аналогичен рейтинг), и стабилизирането на външната й позиция", заяви Марко Дзанинели, помощник-вицепрезидент на „Мудис” и съавтор на изследването.

Фискалната позиция на България е силна благодарение на високата устойчивост на сегашното равнище на съотношението между дълговете на страната и нейния брутен вътрешен продукт и ангажимента на властите за постепенно консолидиране на фискалните показатели без да бъде навредено на икономическия растеж, се отбелязва в доклада на една от трите големи международни рейтингови агенции.

„Мудис” очаква бюджетният дефицит на България да намалее до 1,3 процента от БВП през 2016 г. и до 0,9 процента през 2017 г. Съотношението дълг-БВП ще се повиши незначително през тази преди да се стабилизира през следващата година и да започне да намалява през 2018 г.

Агенцията очаква дългът на България да нарасне до своя пик от малко над 26,5 процента от БВП през 2016/2017 г. и да започне да намалява от 2018 г.

Мудис прогнозира леко забавяне на реалния икономически растеж на България до 2,8 процента през 2016 и 2017 г. от 3,6 процента през 2015 г. Очакванията са темповете на нарастване на износа да бъдат по-ниски от тези на вноса.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии